2011-03-23

Kampen om hashtaggen

Att pennan, eller ordet, är mäktigare än svärdet har människan varit medveten om sedan antiken; redan Cicero konstaterade detta i sin De Officiis. Nils Funcke, tidigare chefredaktör på Riksdag och departement, har nu blivit statlig sekreterare och konstaterar att "det är klart att den som håller i pennan har en oerhörd makt att kunna styra och ställa".

Kanske är det därför följande batalj utspelat sig i mitt Twitterflöde idag. Politikbloggen Makthavare.se ställde följande fråga till Socialdemokraterna:

@makthavare: Hej @socialdemokrat - vilken hashtag gäller för kongressen? #sförändras? #skongress? #mustaschkampen? (ping @juholtmustasch)

Svaret blev:

@socialdemokrat: @makthavare #nystart är hashtaggen för kongressen

Eftersom en poäng med en "hashtag" är att man lätt ska kunna samla ett Twitterflöde på en sida och följa allt som skrivs under den aktuella taggen invände Makthavare.se att

@makthavare: @socialdemokrat Okej. Ert val förstås, men ett mer neutralt begrepp hade nog fått fler att använda den.

varpå det gamla maktpartiet spydigt replikerade

@socialdemokrat: @makthavare vi är inte neutrala, vi är ett politiskt parti #nystart


Makthavare.se:s lakoniska svar blev

@makthavare: @socialdemokrat Tack för klargörandet. Tipset handlade dock om huruvida ni ville att andra än sossar skulle använda hashtagen,

varpå Socialdemokraterna gav ett klassiskt goddag yxskaft-svar i form av

@socialdemokrat: @makthavare alla är välkomna att använda sig av taggen #nystart vid kongressen. Den speglas på webben och kommer synas i plena

och avslutade med

@socialdemokrat: @makthavare tack för tipset.

Sossarna vill naturligtvis styra alla som twittrar om kongressen att använda #nystart som tagg, för att skapa bilden att kongressen handlar om just det. Makthavare.se efterlyser en mindre värdeladdad tagg (som jämförelse kan nämnas Folkpartiet, som hade #librix som hashtag under förra helgens liberala riksmöte). Vem som vinner får se – Twitter har ju den sympatiska egenskapen att det är användarna som avgör detta. Till helgen kan den intresserade själv jämföra flödena på t.ex. #skongress och #nystart.

Uppdatering: Kampen om hashtaggen har gett visst eko i bloggosfären. HBT-sossen föredrar #mustasch, Vän av ordning tycker Sossarna gör sig till åtlöje och Kunskapssamhället påminner om Sofia Arkelstens fyndiga kidnappning av #nystart. Även SvD:s ledarblogg skriver och Makthavare.se har en notis om kampen.

6 kommentarer:

Putte Silverudd sa...

Läge att köra dubbla hashtags kanske? Typ #nystart #nystart??

Markus "LAKE" Berglund sa...

Samtidigt är det kanske ett självändamål med den värdeladdade hashtaggen med tanke på att twitter-flödet med den taggen kommer synas plenisalen när de har sitt möte.

De som vill posta kritiska synpunkter kanske då väljer att använda en annan tagg och så kan (s) sitta i en lite "skyddad verkstad" under kongressen.

Jonas Morian sa...

Makthavare.se har puffat för detta roliga referat: http://www.makthavare.se/2011/03/24/kampen-om-hashtaggen/

Jesper Svensson sa...

Putte - Ja, eller #nystartmedväxelnibackläge. Men det blir så långt.

Markus - Ah, du tänker att sossarna vill kunna sitta i en liten twitter-bubbla och bara läsa positiva #nystart-kommentarer? Skulle inte förvåna mig.

Jonas - Kul :-)

Anonym sa...

SVD-länken är död, det är lite trist osv. Fel adress månne?

Jesper Svensson sa...

Brother - SvD har lite strul med sin hemsida efter omgörningen. Förhoppningsvis vaknar länken till liv snart :-)