2011-03-09

Applåder till Anton – men andra borde skämmas

Från min privata homonyhetsbyrå fick jag i morse informationen att fotbollsspelaren Anton Hysén kommit ut som gay, vilket gav stora rubriker flera håll.

(Han spelar inte i allsvenskan, men annars var det rätt.)

Å ena sidan är det naturligtvis ett starkt och modigt steg att vara öppet homo i en så starkt straightdominerad kultur som fotbollen är. Å andra sidan blir den stora uppståndelsen en besk påminnelse om att fortfarande 2011 har fotbollen inte kommit särskilt långt i sitt arbete mot fördomar och för tolerans.

Anton Hysén förtjänar verkligen alla applåder och all support. Men många med ledaransvar inom fotbollen har anledning att skämmas idag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Homonyhetsbyrå sa...

Nå, han har typ (!) spelat i BK Häcken, som är ett allsvenskt lag. Även om han nu inte gör det längre.

Med andra ord så var mitt sms betydligt mer korrekt än vad det var felaktigt. Vilket är mer än vad man kan säga om dig. Höhö.

Anonym sa...

En annan viktig sida glöms fullständigt bort i sammanhanget, nämligen den naturliga sexuella retning vi delar med alla biologiska varelser och som har sin evolutionistiska grund i fortplantningen. Majoriteten män registrerar detta i samma ögonblick man kommer nära en "hona".
Redan i civilisationens vagga började olika mönster för mänskligt samliv formas där kvinnor skyddas från andra män än sina egna, reviret uppstod. Än idag finns allt detta starkt förekommande i vårt dna/genbank.
Alltså - undertecknad som noga studerat området ser ingen homofobi i att heterosexuella män känner sig besvärade av intima situationer tillsammans med homosexuella såsom alltid sker i kollektiv med gemensamma aktiviteter (sovsalar, tält, bad, dusch, närhet, kramar etcetera). Att göra denna reaktion till homofobi är att förenkla och förneka vår arvsmassa som inte enbart är kulturellt betonad utan också en överlevnadsinstinkt.
En homosexuell man bör respektera att vissa heterosexuella män inte vill duscha tillsammans med honom eftersom de känner obehag av att utöva potentiell sexuell retning till en annan man. Många män känner välbehag endast med tanke på kvinnan i detta sammanhang.
Gör man denna känsla tabu eller homofobisk förvandlas homosexualitet till en religion som alla måste tycka om. Så ska vi inte ha det i en fullvärdig demokrati.

Anonym sa...

Det är väl OK med bögar så länge de håller sig på sin kant så att man t.ex. slipper känna en hand i skrevet och försvarslösa fjortisar får gå ifred. Men de flesta sköter ju sig.
Det är inne att låta folk veta att man är homosexuell. Och snart är det väl dags att den förste som älskar med djur (tidelag)” kommer ut” och blir vederbörligen hyllad för sitt mod. Båda dessa annorlunda böjelser var straffbelagda till 1944. Nu är det andra tider...

bloggare på icedaniel.se sa...

Det är väl bra att människor vågar berätta vad de har för sexuell-läggning och vad typ av sexualitet de gillar. Men jag förstår inte vad du beundrar ! Beundrar du t ex Magnus Hedman som går ut med att han hade sex med unga rumänskor. Beundrar du Itailiens premiärminster Berlusconi som är 70 år gammal som erkänner att han gillar ha sex med unga tjejer ? Vad är det du beundrar ? Alt 1, Att man vägar stå för sin sexualitet, alt 2 Att Anton är homsexuell ? Man beundrar ofta dom som har samma normer som man själv och fördömer dom som har andra normer som inte passar med sina. Låt folk han vilken sexualitet de vill oavsett det är Anton eller Magnus Hedman !

Jesper Svensson sa...

Anonym 11:14 - Det är kanske så att vissa heterosexuella män känner sig besvärade av att dela omklädningsrum med homosexuella män. Detta eventuella obehag botas dock allra best genom att man vänjer sig. Till slut inser man att det nog inte är så farligt. Fördomar och intolerans går att bota, även i omklädningsrummet.

Anonym 13:48 - Statistiskt sett så är nog försvarslösa fjortisar mer utsatta för heterosexuella män än för bögar. Men även bland heterosarna så sköter ju de flesta sig, tack och lov.

Bloggare på icedaniel.se - Nu skrev jag förvisso inte att jag beundrar Anton Hysén. Men jag förtydligar gärna: Jag beundrar hans mod att berätta om att han är gay eftersom han befinner sig i en kontext där det fortfarande (2011!) inte är helt accepterat. För mig är det självklart att var och en får ha vilken sexualitet de vill. Det är dock inte självklart för alla.

Anonym sa...

One man's meat is another man's poison.