2009-02-25

Snart ett tvång mindre

Bland all flamsig förlovningsrapportering så har det faktiskt dykt upp en intressant nyhet idag - kårobligatoriet avskaffas. "Kårobligatoriet är lika fel som en gång kollektivanslutningen till socialdemokraterna och statskyrkan var", säger högskoleminister Lars Leijonborg.

Jag tror att för de allra flesta är det självklart att tvångsanslutning av människor till en intresseorganisation strider mot alla principer om föreningsfrihet och det är nästan märkligt att avskaffandet tagit sådan tid. Ännu mer besvärande är att förra gången obligatoriet var uppe till omröstning i riksdagen, 2004, så fälldes förslaget om avskaffande av två borgerliga riksdagsledamöter, Lennart Hedquist (M) och Cecilia Wikström (FP), båda från Uppsala.

Enligt uppgifter i UNT verkar båda beredda att rösta emot förslaget än en gång. Därmed finns en risk att MP blir tungan på vågen och hur de tänker rösta verkar lite oklart. Är det måhända upplagt för en rysare i riksdagen?

PS. Vill man höra av sig till Lennart och Cecilia och påpeka att de är en skam för Alliansen så kan man mejla på lennart.hedquist@riksdagen.se och cecilia.wikstrom@riksdagen.se.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Både Wikström och Hedqvist verkar ha svängt i frågan nu! Härligt att det verkar kunna bli verklighet med ett avskaffande av kårobligatoriet. Se följande artikel:

http://www.ergo.nu/tidning/Artikel.asp?ArtikelID=5308

/Dexter

Jesper Svensson sa...

Det var trevligt att höra. Men det var väl en omvändelse under galgen, får man förmoda.