2009-02-16

En företagsam kväll

Kvällen tillbringades på Stockholms Handelskammare, som hade bjudit in en hoper bloggare för att diskutera företagandets villkor. Närvarande var bl.a. ölbryggaren Jens Spendrup och charmanta riksdagsledamoten (M) Anna König Jerlmyr.

Diskussionen kom snabbt att handla om varför så få svenskar vill bli företagare. Det pratades bl.a. om byråkratiskt och adminstrativt krångel; handelskammarens vd Peter Egardt muttrade något om att "alla som försökt fylla i en momsdeklaration förstår vad jag menar" och då kände jag mig nästan personligen apostroferad.

Men byråkratiskt krångel är något som även finns i andra länder, och jag tror inte att momsreglerna är mindre komplicerade i resten av EU, till exempel. Nej, jag tror att boven i dramat först och främst är attityden till företagande.

I början av seklet var Sverige ett myllrande företagarland, och många världskoncerner in spe grundlades. Sedan hände något. Efter andra världskriget tog Tage Erlander makten och Sverige socialiserades. Mängder av regler om trygghet och sociala förmåner infördes - men de omfattar bara anställda. Skillnaden mellan att vara anställd och att vara företagare blev därmed väldigt stor och den trygghet som finns i anställningen kan verka avskräckande för den som funderar på att starta eget. I kombination med den allmänna företagarskepsis som präglar arbetarrörelsen så tror jag att dessa faktorer, bland andra, bidrog till att ge oss svenskar en rätt njugg attityd till företagande.

Jens Spendrup berättade en rätt talande anekdot. Det var en svensk företagardelegation som var på besök på en industri i Kina. Industrin var framgångsrik och under rundvandringen pekade företagsledaren på en stor Mercedes som stod på gården. Han förklarade att han köpt den med alla pengar han tjänat på sin fabrik. Då tar den lokale politruken från kommunistpartiet upp en spontan applåd. Han ackompanjerades sannolikt av ett antal tappade hakor från den svenska delegationen: skulle det någonsin förekomma i Sverige att ett kommunalråd skulle applådera en företagares framgång? Knappast, för i Sverige har Jante regerat tillsammans med det socialdemokratiska arbetarepartiet.

1 kommentar:

vr sa...

Word!