2009-02-14

Konstfuck

Alltså vad pysslar de med på Konstfack? Först är det en elev som spelar psyksjuk med sådan framgång att hon blir intagen på sjukhus och tvångsmedicinerats. Att hon därmed tar resurser från personer som verkligen är sjuka tycks inte bekomma henne. Värst av allt - hela grejen är ett examensarbete från Konstfack, godkänt av skolledningen.

Och nu senast kan vi läsa att ett galleri ställt ut en film som visar en klottrare som sprejar ner en tunnelbanevagn och sedan tar sig ut genom att krossa en ruta. Graffiti kallas det, men det handlar förstås om vanlig hederlig vandalisering. Och numera är väl ingen förvånad att hela grejen är ett examensarbete från Konstfack.

Alltså allvarligt talat vad håller de på med på Konstfack? Är det på grund av något perverterat hävdelsebehov som de godkänner sådana här dumheter eller lider de helt enkelt allvarlig brist på vanligt omdöme? Konst kan vara mycket. Men strunt är strunt. Det borde även eleverna och lärarna på Konstfack begripa.

Uppdatering: SL kräver Konstfack på skadestånd (SvD, 15/2). Bra rutet, Wennerholm!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Jesper!

Skulle inte kunna sagt det bättre!

Ställ Konstfack till svars och låt dem betala tillbaka till samhället för dessa sjuka examensarbeten

Anonym sa...

Ja, man undrar verkligen vad det är de håller på med på Konstfack. En gång är ju ingen gång, brukar det ju heta, men nu dök en till upp. Jösses. De verkar inte alls vara ens intresserade av att förstå omgivningens reaktioner. Verkar inte heller vara det minsta av att ta ansvar för det de gör. Pratar bara om konstnärlig frihet och annat dylikt.

Själv funderar jag nu starkt på att råna en bank och skaffa lite pengar. Brottsligt? Om jag blir upptäckt? Nja, alltså om jag åker dit kan jag ju alltid säga att det var en "konstinstallation" och prata på om vikten av att göra provocerande konst som ställer viktiga frågor i samtiden.

Nä. Lite mer moral, respekt för omgivningen och insikt om att man är KRIMINELL om man bryter mot lagar skulle inte skada.

olof sa...

Tror inte graffiti-kidsen är så intresserade av varken vad de gör på konstfack eller av din trista blogg ;-)

Jesper Svensson sa...

Olof - Nej, graffitikidsen är förmodligen mest intresserade av att få utlopp för sin förstörelselusta.

Roffe sa...

Moralpanik...Jag blir mer upprörd över RIX FMs vidriga reklambanners man tvingas se överallt i tunnelbanan. Funderar på att fakturera SL för ofrivillig reklamkonsumtion. 1000:- minuten (ex moms).

Anonym sa...

Låt de hålla på med vad de vill, bara dra av kostnaderna för dessa examensarbeten på de skattepengar som går till konst per år så får vi se hur roligt de tycker det är.

Anonym sa...

"Ställ Konstfack till svars och låt dem betala tillbaka till samhället för dessa sjuka examensarbeten"

Grejen är att Nug skulle klottra även om Konstfack inte fanns. Examensarbetet är mer en film på när han gör det och inte själva handlingen i sig. Därför borde Konstfack verkligen inte stå till svars för det här.

Anonym sa...

Graffiti är den enda konstform som härstammar från gatan. Kanske inte den konstform som alla kan relatera till med, men den har dock sitt värde i att kunna illustrera vissa medborgares aggression och vilja till uttryck. Graffitin är den enda sanna formen av yttrandefrihet för de förtryckta som inte kommer till tals i vår media som endast vänder sig till medelklass och högre samhällsmedborgare. Så knip igen din översittare!
/ En vanlig samhällsmedborgare som vill komma till tals

Anonym sa...

Dags att klottra ner NUGs hem, och sparka sönder ett par fönster och se om han har något emot det.

föresten, nug har målat graffiti i över 20 år, och en film där han klottrar!, och sparkar sönder fönsterutor var det bästa som han kunde hitta för att ställa ut och visa vad han kan....

mitt examensarbete krävde lite mer än att klottra, eller skrika och slåss med poliser och läkare, undrar verkligen vad konst fack håller på med.

Jesper Svensson sa...

Roffe - Löjlig jämförelse. Ta cykeln i stället om du nu mår så jävla dåligt av tunnelbanereklamen.

Anonym 20:13 - NUG fortsätter säkert klottra, med eller utan Konstfacks medverkan. Problemet är ju att i det här fallet så har Konstfack godkänt den här filmen som ett examensarbete. Då tycker jag att det är rimligt att Konstfack få stå till svars för det.

En vanlig samhällsmedborgare som vill komma till tals - Jag förstår att somliga mår bra av att romantisera kring det här, men faktum är att graffiti är en "konstform" som inbegriper förstörelse av annans egendom. Det där tugget om att graffiti är "den enda sanna formen av yttrandefrihet" är ju rent skitsnack. Skriv en insändare i stället om du nu har så stort behov av att komma till tals. Eller starta en blogg, det är gratis.

Rickard sa...

Det är DN som kallat kallat videon för graffiti. Förövaren själv har inte kallat det graffiti alls, visserligen så håller han på med graffiti men det har inte med saken att göra.

Jesper Svensson sa...

Rickard - Nej, och Pol Pot kallade förmodligen inte det som han höll på med för folkmord alls. Men kambodjanerna blev inte lyckligare för det.