2012-01-29

Ge fan i Stefan Löfvens mamma

"Min 17-åriga dotter blev uppringd mitt i natten av en kvällstidningsjournalist. Frågan som ställdes var: 'Vad tycker du om att din pappa har ett förhållande med en annan kvinna?'"
Orden är Lars Danielssons. Han var Göran Perssons närmaste man 2004, när flodvågen rullade in över Thailands stränder. I Anders Pihlblads läsvärda bok Drevet går berättar Danielsson om det hejdlösa mediedrev han utsattes för efter tsunamikatastrofen.


Drevet går mot makthavare – och deras familjer.
Bild från Adlibris.se.

Precis som Danielssons berättelse antyder så väcker boken många tankar om mediernas logik och journalisternas etik. Efter det stora antalet uppmärksammade mediedrev som utspelat sig de senaste tio–femton åren, och de därpå följande rannsakningsdebatterna, kan man tycka att något skulle ha hänt. Det verkar inte finnas mycket som talar för det.

En liten påminnelse om detta kom i torsdags. Iris Melander är 82 år gammal och mamma till Socialdemokraternas nyvalde partiledare Stefan Löfven. Hon blev rikskänd när hon råkat avslöja för en lokaltidningsreporter att hennes som skulle bli ny S-ledare. "Han ringde i går och berättade det, men sade samtidigt att det skulle vara hemligt till och med på fredag", slank det ur henne. Eller, för att citera tidningen Allehanda: "Men när trycket från medierna ökade var det svårt för henne att hålla hemligheten för sig själv."

Med facit i hand kan den här historien framstå som harmlös. Men ändå: Vad är det för dumt jävla journalistspån som ringer upp en 82-årig kvinna och utsätter henne för "tryck från medierna" för att få ur henne hemligheter? Jag känner förstås inte Stefan Löfvens mamma, men jag föreställer mig att hon är som många andra 82-åringar: medieovan och lite godtrogen. Detta har lokaltidningsreportern mage att utnyttja. Var säger journalistetiken om det? I mina ögon är den där reportern ungefär häftig som en telefonförsäljare som lurar på gamla människor saker de inte behöver.

Skandaler inträffar, och det är journalisternas jobb att nosa upp dem. Ett efterföljande drev mot den skandaliserade makthavaren är nog i många fall oundvikligt. Men man ringer inte en 17-årig tjej och frågar vad hon tycker om sin pappas påstådda utomäktenskapliga förbindelser. Och man ger fan i Stefan Löfvens mamma.

Inga kommentarer: