2012-01-08

Det är saligare att taga, än att giva

Idén om tiondet, att man ska skänka bort en del av sin inkomst, har bibliska anor och omtalas redan i Gamla testamentet. Principen tillämpas ännu av bl.a. mormonerna – och nu även av Vänsterpartiet. Enligt ett kongressbeslut ska alla som har uppdrag för partiet betala allt arvode som överstiger 27 500 kr efter skatt till partikassan – en partiskatt, helt enkelt. För en riksdagsledamot, som får ut ca 37 000 kr efter skatt, innebär detta att ca 10 000 ska levereras in till partiet, varje månad. Vänstern sviker inte sin tradition att vara generösa med andra människors pengar.

Läs även:
Thomas Böhlmark (M): Det är dags att köra nu

HBT-sossen (S): Partiskatt

7 kommentarer:

Niklas sa...

Andra människors pengar? Det är ju deras egna pengar! Tanken är att riksdagsledamöterna inte ska leva så långt ifrån väljarnas vardag, det händer lätt att riksdagspolitiker blir helt främmande medborgarnas dagliga liv. Vänsterpartiet har länge drivit att sänka politikerlönerna, så det kan även ses som ett sätt att "leva som man lär". Skillnaden mot förut är bara att partiskatten blivit högre (riksdagsleadmöternas löner har ju skjutit i höjden relativt medellönen i Sverige under det senaste årtioendet) och att den blivit obligatorisk.

Jesper Svensson sa...

Det är riksdagsledamöternas pengar. Som Vänsterpartiet lägger beslag på, genom att tvinga ledamöterna att skriva på partiskattsavtal.

Visst kan man ha synpunkter på politikernas arvoden. Men varför skulle man bli helt "främmande medborgarnas dagliga liv" bara för att man under en period har ett högt arvode?

För övrigt: Riksdagsarvodet har ökat med 44 procent de senaste 10 åren. På samma tid har industrilönerna ökat med 38 procent och tjänstemannalönerna med 42 procent. Sådär alldeles dramatiskt har de ju inte "skjutit i höjden".

Anonym sa...

Det är väl inte så att vi skattebetalare betalar mindre till en v-politiker. Det är en del av hans lön som går till V-partiet. Sedan får ju han en massa bidrag från riksdagen för att betala sitt uppehälle. Han går minus på lönen men inte när det gäller bidraget. Hemresorna betalas av oss skattebetalare och där har Rossana dyra hemresor ca 180000. Det går bra att resa och ta för sig när någon annan betalar. Tala om att Vänstern skall bli det bästa miljöalternativet. Jag som fattar bättre tror inte på dubbelmoral.

Anonym sa...

Anonym:
Vad jag vet så har en V-märkt politiker lika lite lön som en M-märkt. De har arvoden som kommer via skattsedeln, båda två.

V får skriva vilka avtal de vill med sina förtroendevalda, bara det sker under annat än DDR-liknande former.

Anonym sa...

Aja men lite kred ska dom ha för det. Men det borde också betyda att dom tycker det är rimligt att man har en lön på 40 000/m innan skatt, vilket få av deras väljare verkar tycka.

kommunist javisst sa...

Om man har ett högt arvode blir man lätt främmande för medborgarnas dagliga liv eftersom ens eget blir väldigt annorlunda, och det räcker ofta med bara några år innan man börjar glömma hur det var att behöva oroa sig för sin ekonomi.

Men detta är inte huvudanledningen som jag ser det, huvudanledningen är att motverka karriärism (dvs att avmotivera pengakåta småborgarrevisionister från att söka sig till partiet).

Jag har heller inget principiellt emot tvång. Tvärtom faktiskt. Jag skulle gärna se att staten ba tar allt som överklassen äger och ba anställer 40 000 miljarder människor i offentlig sektor! Vad skulle alla pissljumna snobbliberaler säga dårå? va va?

Jesper Svensson sa...

kommunist javisst - Jag tvivlar inte på att du menar vad du säger. Därför är det väldigt viktigt att kommunister aldrig kommer i närheten av regeringsmakten i Sverige.