2010-08-03

En motfråga till Sverigedemokraterna?

I Halmstad gick i förra veckan den s.k. Marinfestivalen av stapeln; ett kommunalt jippo med tivoli, marknadsstånd, öltält och artistuppträdanden.

För ögonblicket väljer jag att inte fokusera på den principiella frågan om det är en kommunal kärnuppgift att anordna festivaler. Nej, i stället handlar det om lite turbulens som uppstått i den kommunalpolitiska ankdammen.

Marinfestivalen. Bild från hallandsposten.se


De politiska partierna i Halmstad var nämligen representerade på Marinfestivalen. Alla utom Sverigedemokraterna, vilket gjort dem mycket upprörda.

I valet 2006 blev SD invalda i Halmstads kommunfullmäktige med två mandat. Sedan dess har dess ledamöter övergått till att bli politiska vildar. Men partiet tycker ändå att man borde fått delta under festivalen. SD:s Lorenz Neumann är nu så arg att han anmält Halmstads kommun till Diskrimineringsombudsmannen.

DO är en myndighet som agerar utifrån diskrimineringslagen, en lag som skyddar människor (inte politiska partier) från diskriminering p.g.a. kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Den här informationen är inte svårtillgänglig, allt står på DO:s hemsida.

Antingen har Sverigedemokraterna inte läst informationen, inte förstått den eller helt enkelt inte brytt sig. Jag vet inte vilket som är värst. Men om de handlat mot bättre vetande så tycker jag de borde skämmas. För då har de medvetet använt en myndighets (skattefinansierade) resurser för att vinna egna politiska poänger, och det är väldigt respektlöst.

Tyvärr så är inte Sverigedemokraterna ensamma om den här typen av beteende. Visst finns det ibland verkligen skäl att anmäla en politisk motståndare, men alltför ofta gör politiker anmälningar av saker och ting tämligen grundlöst

I grund och botten handlar det om medielogik - det är alltid lättare att komma med i tidningen om man har en polisanmälan att peka på. Här kunde journalistkåren gott ta ett större ansvar. En mer vässad tredje statsmakt hade i det aktuella fallet till exempel kunnat ställa ungefär denna motfråga till Lorenz Neumann: Varför anmäler du kommunen till Diskrimineringsombudsmannen? Vet du inte att DO inte hanterar den typen av ärenden? Eller bryr du dig helt enkelt inte om att du slösar med skattebetalarnas pengar?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du är rolig du Jesper....

Inte för att jag symatiserar det minsta med SD men kom över till IT-sidan, f.d. VE, så kan du få se hur vi "slösar med skattepengar".

Här rullar det på.

Anonym sa...

Jag sympatiserar i allra högsta grad med SD så om vi SKALL SNACKA
SKATTEKRONOR åk in till MALMÖ så
får du SE VAD DET ÄR SOM KOSTAR
SKATTEKRONOR och vi skall inte heller glömma GÖTEBORG SÖDETÄLJE
DU JESPER VET INTE VAD DU SNACKAR OM och NI SÖKER MANDAT HOS FOLKET
JAG SÄGER BATA FY FAN.

Jesper Svensson sa...

Anonym 17:33 - Jag betvivlar inte för ett ögonblick att VE slösar med pengar. Har för övrigt bloggat om det en gång i tiden (Inifrån Skatteverket, del 229). Men att det finns stora syndare innebär väl inte att man inte kan skriva om de små?

Anonym 18:44 - Du har rätt i att utanförskapet kostar samhället väldigt mycket pengar. Därför behövs en politik för att få människor ur bidragsberoende, in på arbetsmarknaden, där de behövs. Den politiken står Alliansen för.