2010-08-13

Minska fusket - be om kvitto!

Häromdagen gick jag till närbutiken för att köpa ett paket ägg. För ovanlighetens skull betalade jag med kontanter, och noterade då att handlaren bara lade ner mina tior i en låda under disken. Han slog inte in något i kassaapparaten och något kvitto var det förstås inte tal om.

Vad handlaren inte visste - eller inte brydde sig om - är att det sedan årsskiftet finns en lag som säger att alla kassaapparater måste vara certifierade. Dessutom måste kunderna erbjudas kvitto efter varje försäljning. Givetvis ska varje transaktion registreras i kassan.

Sex numera vita ägg.

Eftersom jag kände till detta så bad jag handlaren om ett kvitto. Jag ska erkänna att jag blev något förvånad när jag fick en motfråga: "Vad ska du med det till?" Men jag förklarade för honom att han är skyldig att lämna ut kvitto och då knappade han till slut in transaktionen i kassaapparaten.

Jag må vara tjänstledig men skattmas är jag fortfarande. Så jag anmälde närbutiken till Skatteverket. Varför, kan man fråga sig. Jo, för att en företagare som fuskar med redovisningen, som inte betalar in den skatt som han är skyldig att betala - en sådan företagare gör det svårare för andra företagare att bedriva sin verksamhet seriöst. Den som fuskar med skatter och redovisning kan ju hålla lägre priser och därmed skapa sig konkurrensfördelar. I förlängningen kanske den seriöse företagaren också tvingas fuska för att inte bli utkonkurrerad.

Kassaregisterlagen kan säkert upplevas som ett irritationsmoment för många företagare. Men i grund och botten handlar det om att skapa bättre förutsättningar för sunda affärsverksamheter och att stoppa illojal konkurrens.

Var och en kan göra en insats. Om du inte får kvitto när du handlar - be om ett! På så sätt kan du bidra till att minska fusket och främja en sund konkurrens.

Läs andra om kassaregister, skattefusk, Skatteverket

5 kommentarer:

whippo sa...

En skattmas är aldrig ledig.

Anonym sa...

Suck, är du en av de där skattmasarna som övertolkar lagen och kräver att handlaren aktivt skall fråga om kunden vill ha kvitto? Dvs det räcker inte att handlaren slår in det i kassaapparaten och kvitto kommer ut (att glömma att fråga kostade en butiksgranne 10 papp. Vad är rimligheten i det?)

Det enda den här lagen åstadkommer är att handlare har fått ytterligare ett hål att ramla i av misstag. Och att skattemyndigheten har hittat ett sätt att förbättra sina dåliga finanser.

Allt det du beskriver att lagen skall leda till är bara luftslott som inte har någon förankring i verkligheten.

Jesper Svensson sa...

Whippo - Inte sant?

Anonym - Om jag sett att handlaren registrerade köpet i kassan och ett kvitto kom ut, hade jag inte anmält honom. Men nu ville han ju inte ge mig ett kvitto ens när jag bad om det. Det talar ju inte direkt för att han haft avsikten att redovisa de där pengarna.

Om du sen tror att avgifterna går till Skatteverket så har du fel; pengarna går direkt till statskassan och bidrar således till att finansiera vård, skola, omsorg m.m.

Vad lagen leder till är nog osäkert än så länge. Framtiden får utvisa.

Anonym sa...

Bra jobbat Jesper!

Anonym sa...

Finns det verkligen folk som tror att skatterna direkt tillfaller Skatteverket?! Jag dånar!

Mycket bra jobbat, Jesper!