2010-08-17

Att välja eller inte välja - valet är ditt

Expressens löpsedel idag är en påminnelse om att Sverige har förändrats. Förr, när Socialdemokraterna styrde, hade en kvalitetsjämförelse mellan olika förskolor knappast varit förstasidesstoff. Information om vilka dagis som är bra och vilka som är dåliga tjänar ju inte mycket till för den förälder som ändå inte får välja utan är hänvisad till vad kommunbyråkraterna bestämmer.


Varje gång borgerligheten haft makten har människors valfrihet utökats. I början av 1990-talet avreglerades radiomarknaden så att fler radiokanaler kunde etablera sig. Flygmonopolet avskaffades vilket öppnade upp för lågprisflyg i Sverige. Tack vare friskolereformen är det idag självklart för svenska elever att de har olika skolor att välja mellan.

Även under denna mandatperiod har flera frihetsreformer genomförts. Apotekets monopol är historia; idag kan du köpa Panodil på Ica. Inom vården är det nu självklart att du kan välja husläkare och inte behöver gå dit landstingspolitikerna hänvisar dig. Det har lett till fler än 100 nya husläkare i Stockholmsområdet. Den som är äldre kan numera själv välja vem som ska sköta hemtjänsten.

Valfrihetsreformerna kommer förstås att fortsätta även under nästa mandatperiod, om Folkpartiet och Alliansen vinner valet. Socialdemokraternas och vänsterns ambitioner att styra och ställa i människors vardag måste rensas ut. Den 19 september kan vi se till att Sverige fortsätter att gå på den liberala vägen, med mer makt åt människorna och mindre makt åt politiker och byråkrater.

2 kommentarer:

UR sa...

Varför inte skapa ditt eget parti i webbapplikationen "Ditt parti" där du för fram dina åsikter? Gå in på http://www.ur.se/valet så hittar du till applikationen via headern.

Tävling och bra "bloggkamera" i potten. Finns möjligheter att sprida ditt parti i sociala medier på olika sätt, bl.a genom din alldeles egna "parti-widget". Avgörs 19 september!

/Linda Pierre
UR

Jesper Svensson sa...

Tack för tipset och kul idé! Men jag har ju redan ett eget parti - Folkpartiet Liberalerna :-)