2010-08-23

Politikens clowner har intagit scenen

Efter Socialdemokraternas förslag om butlers i tunnelbanan häromdagen (se Butler i tunnelbanan - en socialdemokratisk dröm) trodde jag att jag hört det mesta i form av politiska stollerier. Men icke. Idag lanserade Miljöpartiet ett förslag om att det borde finnas fler clowner äldreboenden. "Äldre har ofta svårt att röra sig och jag tycker att kulturen borde komma till dem i stället", föreslår MP:s riksdagsledamot Esabelle Dingizian tillsammans med språkröret Peter Eriksson. "Clowner som sprider glädje kan skapa gemenskap och bidra till att de boende håller sig friskare", säger Dingizian vidare.

Men kom igen! Skratta då.

Och än en gång så avslöjar Miljöpartiet sig som ett parti som befinner sig rätt långt ifrån den latteliberala image man - ganska framgångsrikt, får medges - lanserat.

Liberalim handlar om att sätta individen i främsta rummet. Att tvinga på gamlingar clowner är ett exempel på en överdriven önskan att detaljstyra människors konsumtion av kultur. Jag är inte särskilt förtjust i clowner, och jag har svårt att tro att den inställningen kommer att förändra sig när jag hamnar på hemmet, oavsett vad Miljöpartiets politiker tycker.

I kontrast till den klåfingriga MP-politiken står Folkpartiets idéer för äldreomsorgen. Vi vill fokusera på varje äldre persons individuella behov. Rent konkret ska det finnas Leva livet-kontrakt, där den äldre beskriver vad som är viktigt för honom eller henne. Sedan ska äldreomsorgen göra sitt bästa för att tillmötesgå de önskemålen.

Det kan handla om att man vill ha tillgång till dator, att välja mat eller att få ett glas vin till maten. Eller, varför inte, att få besök av en clown då och då.

Poängen är att det är individen som ska bestämma. Att bli gammal innebär inte att man automatiskt uppskattar clowner, allsång, patiens eller vad politiker nu råkar tycka är lämplig underhållning för äldre. Ett liberalt parti låter även äldre personer få inflytande över sin tillvaro. Miljöpartiet tänker annorlunda.

Läs även
Andreas Krohn: Vem är mest clown?
Madeleine Sjöstedt: Måste man tycka att det är roligt med clowner?

SvD: Efter butlern -clowner på ålderdomshemmen
Äldreomsorgsprogram för Folkpartiet Stockholm

Läs andra om liberalism, Folkpartiet, Leva livet-kontrakt, Miljöpartiet, klåfingrighet, clowner

Inga kommentarer: