2012-04-30

Fridlysta maskrosor?

I gårdagens Agenda presenterades en studie som gjorts av medieforskaren Kent Asp. Studien visar att vänstern är kraftigt överrepresenterad när det gäller journalisters partisympatier. Särskilt överrepresenterat tycks Miljöpartiet vara. Valresultatet 2010 var 7,3 procent men bland journalister tycks så många som 41 procent sympatisera med MP (inom public servicebolagen över 50 procent!).

Har god jordmån bland journalister.

"Miljöpartiet granskas inte lika tufft som andra partier. De befinner sig på sätt och vis i en fredad zon när det gäller bevakningen av politik", säger Kent Asp till SVT. Uttalandet återges i en artikel i Dagens Media, branschtidning för mediafolk.

Lustigt nog publicerar samma tidning samma dag en artikel om Miljöpartiets senaste politiska kampanj. En MP-politiker får lägga ut orden om det politiska budskapet och MP:s kampanjansvarige berättar om kampanjmetoden. Miljöpartiet har gjort en filmsnutt. "Filmen ligger uppe på Youtube där tanken är att personer ska kunna dela den vidare till sina vänner", skriver Dagens Media.

Det är lätt att bli konspiratorisk här. Vad är nyhetsvärdet i detta? Att politiska partier gör filmer, lägger upp dem på Youtube och uppmanar sympatisörer att sprida dem via sociala medier är knappast något nytt, tvärtom. MP använder en beprövad kampanjmetod på ett konventionellt sätt. Varför rapporterar Dagens Media så beredvilligt? Det är inte utan att man börjar undra om journalisten som skrev artikeln tillhör de där 41 procenten...

Media: DN, SvD, G-PJournalisten

2 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Tror att många svarar MP av taktiska skäl. Det är inte så kontroversiellt att säga MP. De är ju varken till höger eller vänster.

Jesper Svensson sa...

Ja, jag har hört den förklaringen också från annat håll. Men om man nu vill verka neutral, varför uppger man då ett parti över huvud taget? Dessutom kan man ju tycka att yrkesgruppen journalister borde ha såpass koll att de inte gått på bluffen att MP är "varken höger eller vänster"...