2012-04-06

Nya möjligheter med öppen data

För den som är mån om att lunchrestaurangen håller rent och snyggt i köket finns nu e-tjänsten Livsmedelsinspektioner på Stockholms stads hemsida. Här kan man enkelt söka upp en restaurang, på namn eller på stadsdel, och få reda på om den fått grönt ljus när livsmedelsinspektörerna kommit på besök.

Mindre krogsnusk med ny e-tjänst?
Bild från SvD.

Sajten är förstås en bra service, och en möjlighet för restaurangkunder att kunna "rösta med fötterna" när de väljer matställe. Det är bra att Miljöförvaltningen tagit fram tjänsten, men tycker ändå att den här typen av databaser är ett bra exempel på poängen med öppen data.

Öppen data handlar om att kommunerna ska tillgängliggöra de stora mängder offentlig information som de samlar in genom sina olika verksamheter. Den öppna datan kan sedan användas av personer och företag för olika syften, till exempel att utveckla smarta appar. Stockholms stad bedriver ett offensivt arbete vad gäller öppen data, se open.stockholm.se.

Låt mig göra ett tankeexperiment: Ta budgeten för att göra e-tjänsten Livsmedelsinspektioner. Halvera den. Sätt upp en lapp på KTH: "Hej! Vill du göra en app mot restaurangsnusket? Vi har datan, du gör resten. Välkommen med ditt bidrag!" Och så belönar man vinnande förslag med den där halva budgeten. Vem vet, kanske skulle ett sådant förhållningssätt kunna leda till fler, fiffigare och billigare tjänster än de som kommunerna själva tar fram?

Att öppna upp databaserna är ett bra första steg. Att våga lätta på tyglarna kan vara ett nästa.

Inga kommentarer: