Helgens kulturupplevelser har handlat om mansrollen (ett tema arrangerat av slumpen, förvisso). Först ut var Maximteaterns föreställning Riktiga män, där Tommy Körberg, Johan Rheborg, Johan Ulveson och Erik Johansson spelar framgångsrika och hårt arbetande konsulter. I inledningsscenen kastar de prick mot en papperskorg. I en klassisk manlighetsrit utmanar de varandra om att pricka papperskorgen på allt längre avstånd.
Tillsammans med sin chef beger de sig sedan på "konferens" till en avlägsen destination. Under resans samtal, fyllor och strapatser får de tillfälle att reflektera över tillvaron i ekorrhjulet, vilka krav som hänger över dem och vilka prioriteringar de förväntas göra i rollen som män, makar, pappor och karriärister.
Hur det är att leva under hårda krav och förväntningar torde kung Georg VI av Storbritannien ha mycket erfarenhet av. Född och uppväxt i ett känslofattigt monarkistiskt system och tvingad att, bildligt och bokstavligt, axla en mantel han inte trivdes särskilt bra i. Kungens svåra stamning gick inte väl ihop med ämbetets officiella plikter, och hans kamp för att övermästra detta sociala hinder skildras väl i Tom Hoopers film The King's Speech, som blev lördagens kvällsnöje.
Riktiga män och The King's Speech skildrar förstås ganska olika sidor av myntet. Men de har det gemensamt att de beskriver hur det är att inte trivas i den form som stöpts åt en och svårigheten i att ta sig ur den. Och båda är mycket sevärda.
Läs andra om Riktiga män, King's Speech
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar