2011-02-21

Batljan (S) lämnar politiken – det borde fler göra

Socialdemokraternas toppnamn i landstinget, Ilija Batljan, meddelar idag att han lämnar politiken och går till näringslivet. Skadeglada tungor talar om att "råttorna lämnar skeppet" och det är förstås en frestande metafor. Men även utan att vara så drastisk kan man nog anta att Batljan är lite för mycket av en "doer" för att trivas med att tillbringa resten av mandatperioden i ett krisande oppositionsparti. Till SVT säger han att "jag har alltid varit entreprenör". Och sådana kännetecknas väl inte främst av gott sittfläsk och obetvinglig lust att ägna all tid åt att skriva meningslösa pressmeddelanden (även om Batljan visat sig duktig just det).


Lämnar (S)keppet. Bild: makthavare.se.

Samtidigt rapporterar Dagens Samhälle i senaste numret att det blir allt fler S-märkta konsulter i lobbybranschen. Patrik Westander, vd för pr-byrån Westander, förklarar detta med att "förr gick SSU:arnas karriärväg in i regeringskansliet, medan ungmoderater som ville påverka politiken sökte sig till pr-branschen". Kända borgerliga politiker som Carl Bildt, Nyamko Sabuni och Lars Leijonborg jobbar eller har jobbat för pr-byråer. Inom borgerligheten har detta varit föga kontroversiellt. Inom S har det varit annorlunda. Nog höjde många betonghäckar på ögonbrynen när Göran Persson gick till JKL efter valet 2006; för att inte tala om de känslostormar Björn Rosengren väckte efter att ha enrollerats av Kinnevikkoncernen. Senast i december gjorde förre SSU-ordföranden Niklas Nordström skandal med sitt arbete för pr-firman Prime; så stor var skandalen att den fick ett eget namn: Primegate.

För Socialdemokratin må det vara suspekt att politiker och politiska tjänstemän gör avstickare till näringslivet. Personligen tror jag att det kan berika, såväl politiken som näringslivet. Därför tror jag i grund och botten att även Socialdemokratin kan må bra av att deras enpartivälde krossats. När Rörelsens politruker inte längre kan få livstidsförsörjning inom regeringskansli och annorstädes tvingas de öppna nya dörrar. Kanske kan det leda till att partiet finner den interna dynamik som man behöver för att någon gång i framtiden få sitta i majoritet igen. Vem vet, kanske kan då även Ilija Batljan lockas tillbaka till landstingshuset?

Läs även
Fredrik "Tokmoderaten" Antonsson: Bye bye Batljan – Hello Helene?
Mikael "iMike" Persson: Separationerna står som spön i backen


Läs andra om Ilija Batljan, Socialdemokraterna, Primegate

1 kommentar:

Anonym sa...

Självklart är det extremt beklagligt att Ilija Batljan lämnar socialdemokratiens innersta krets.
-Sådana är villkoren, säger han själv. Man gör något positiv för samhället och sedan går man vidare.
Batljan har förvisso gagnat oss alla: med sitt förslag om butler i T-banan bidrog han verksamt till socialdemokraternas brakförlust i valtet, vilket renderat hela landet ovärderlig nytta.
Om han stannat och fortsatt framföra liknande förslag kunde han säkert ha fått partiet att närma sig fyraprocentspärren. Till allmån båtnad.