2011-02-14

Det är bara en opinionsmätning som räknas

I början av förra mandatperioden såg det inte ljust ut för Alliansen. I opinionsmätningarna hade vänsteroppositionen ett så stort övertag att statsvetaren Sören Holmberg dristade sig till att fälla (det sedermera legendariska) uttalandet "Alliansen är rökt". Vi var nog många inom Allianspartierna som kände oss lite molokna då. Men sedan hände något. Resultatet känner vi väl till: Alliansen gjorde en remarkabel vändning i opinionen och fick sedan förnyat förtroende i valet 2010. Sören Holmberg fick ångra sitt uttalande bittert.

Kanske är det därför Aftonbladets Lena Mellin är lite mer försiktig i sina ordval, när hon konstaterar att valet 2014 "kan vara kört" för Socialdemokraterna. Stödet för S är rekordlågt, bara 25,6 procent av väljarna skulle rösta på dem om det var val idag. 25,6 procent är förvisso en siffra som sex av riksdagens åtta partier har anledning att vara ordentligt avundsjuka på, men för S är det förstås en katastrof.


Detta är inte den första opinionsmätningen där S går dåligt. Och säkert heller inte den sista. Men, vis av Sören Holmbergs erfarenhet, de enda opinionssiffror som faktiskt räknas är de som samlas ihop på valdagen 2014. Till dess kan mycket hända, och ingen borgerlig politiker eller sympatisör får förledas att tro att slaget redan är vunnet. Vi kan inte slå oss till ro och förlita oss på att sossarnas kapsejsning kommer vinna nästa val åt oss. I stället gäller det nu att vi förvaltar väljarnas förtroende väl och fortsätter driva en bra politik, samtidigt som vi utvecklar nya intressanta idéer för framtiden. Först om vi lyckas med det kan vi våga hoppas på förnyat förtroende i nästa val.
~
För övrigt gläds jag åt att Aftonbladets mätning visar ett ökat stöd för Folkpartiet. 7,2 procent är inget att jubla över, men det är lite bättre än valresultatet och ett steg i rätt riktning.

Inga kommentarer: