2010-09-13

Mona fantiserar. Fredrik regerar.

I gårdagens partiledarduell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin blev de båda statsministerkandidaterna ombedda att skriva ner hur många nya jobb som skapats tack vare jobbskatteavdraget. På Fredrik Reinfeldts skylt stod det "~75 000", på Mona Sahlins "Nästan inga alls!".

Mona fantiserar medan Fredrik regerar.

Sahlins påstående stod sig dock inte särskilt länge. I Dagens Eko idag kunde oppositionsledaren ta del av upplysningen att tunga institutioner, såsom Konjunkturinstitutet, SNS, Riksrevisionen och Finanspolitiska rådet, ger Fredrik Reinfeldt rätt i att omkring 75 000 fler personer är i arbete på grund av jobbskatteavdraget.

Det ska sägas att beräkningarna är osäkra och främst ska ses på lång sikt, eftersom det är svårt att bedöma hur många jobb som jobbskatteavdraget skapat under krisen. Men ändock: Forskarna är överens; jobbskatteavdraget ger fler jobb. Mona Sahlins påstående framstår mest som önsketänkande från en desperat oppositionsledare.

Se partiledarduellen 12 september (ca 18:30 minuter in i sändningen)
Lyssna på Dagens Eko 13 september (ca 10:30 minuter in i sändningen)
Läs om debatten i SvD, DN, Expressen, Aftonbladet

Läs andra om Mona Sahlin, önsketänkande, Fredrik Reinfeldt, regeringsduglighet, jobbskatteavdrag

6 kommentarer:

Anonym sa...

OM det har skapat jobb, hur kostnadseffektivt har det varit? Såg nån uträkning att det kostat 1 miljon perjobb. Dessutom se:

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/jobbskatteavdraget-mest-till-rik-eller-fattig-1.1078295

"den rikaste tiondelen har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar som 60 procent av hela svenska folket fått tillsammans”.
"
Valfläskkollen ger Mona rätt i att i kronor räknat är de rika som tjänast mest på avdraget.
det står också:
"Regeringens kalkyl att jobbskatteavdraget ska öka antalet sysselsatta med 75.000 personer är däremot betydligt svårare att leda i bevis. Tesen ifrågasätts inte bara av den rödgröna oppositionen, utan även av nationalekonomer.

En av dem är Magnus Henrekson, vd för Institutet för Näringslivsforskning. Han menar i en studie att det inte blir några extra jobb om inte samtidigt löneökningarna hålls nere och/eller andra åtgärder vidtas för att underlätta anställningar. Henrekson tycker att regeringen borde ha varit tydligare i sin pedagogik här:

– Om man vill att något ska öka måste man jobba med både utbuds- och efterfrågesidan, säger han till DN.se."

Anonym sa...

Jag läste nånstans att kostnaden per nya eventuellt jobb i så fall skulle vara en miljon...
dessutom:
i DN står det (http://www.dn.se/nyheter/valet2010/jobbskatteavdraget-mest-till-rik-eller-fattig-1.1078295)

S-ledaren Mona Sahlin skriver i en annan debattartikel att ”den rikaste tiondelen har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar som 60 procent av hela svenska folket fått tillsammans”.
vidare säger valfläskkollen (i artikeln) att det hon säger stämmer om man räknar i kr och ej i %:
"Därför är det rätt när Socialdemokraterna säger att det allra mesta av de miljarder som använts för den här skattesänkningen har gått till de rikaste."

Det är smart av aliansen, man maskerar en skattesänkning för de rikaste med att de fattigare också får några kr mindre skatt...

Anonym sa...

Dessutom:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3615&grupp=9635&artikel=4007827

"Valobservatörerna bedömer:
De beräkningar som har gjorts på hur många jobb jobbskatteavdraget kan ge är snarlikt de 75 000 som Fredrik Reinfeldt skrev på sin lapp under TV-duellen. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa studier bygger på prognoser på antal jobb som antas skapas på lång sikt och inte jobb som har skapats på grund av att jobbskatteavdraget har införts."

dvs Mona har rätt, man kan inte säga att det skapats några jobb, än iaf.

Anonym sa...

på samma sida står även:
"Riksrevisionens granskning visar dock att allmänhetens kännedom om jobbskatteavdraget är låg. Eftersom få personer känner till reformen bedömer Riksrevisionen att det finns en risk att reformen inte når sin fulla potential.”"

Jesper Svensson sa...

Det beror lite på hur man räknar. Jobbskatteavdraget för en som tjänar 20 000 kr är ca 1 300 kr; för en som tjänar 40 000 ca 1 700 och för en som tjänar 80 000 ca 1 700 kr. Att påstå att det skulle gynna "de rika" särskilt mycket tycker jag inte är seriöst. Sen har Alliansen gjort en del andra förändringar, bl.a. uppjusteringar av brytpunkterna för statlig skatt som sossarna under flera år hållit nere (i strid med den ursprungliga överenskommelsen i skattereformen).

När det gäller de långsiktiga effekterna av jobbskatteavdraget är det självklart så att det inte går att dra några definitiva slutsatser efter bara tre år. Men den forskning som finns lutar ju mer åt Reinfeldts analys än åt Sahlins.

Nu får vi ju lyckligtvis en Alliansregering även de kommande fyra åren. Förhoppningsvis blir effekterna av jobbskatteavdraget, och Alliansens övriga reformer, tydligare inför valet 2014.

Anonym sa...

...ja, men de som granskat jobbskatteavdraget (tidningar etc) säger ju att det är riktigt att de 10% rikaste har fått lika mycket, i kr räknat, som 60% av övriga befolkningen.

ja tyvärr lär vi se effekterna av Aliansen, de rikare blir rikare, och den svenska modellen monteras ner. Det är högst orättvist ex.vis att de a-kassor och fack som har högst arbetslöshet och högst risk för arbetsskador tvingas ha högst medlemsavgift etc, och de som dessa fack o a-kassor riktar sig mot är dessutom oftast låginkomsttagare, vilket gör att de troligen inte har råd att vara med, vilket inte alls är bra, det är ju just de som har mest nytta av medlemsskap i facket. Desstuom så får de som är med i facket inte dra av för avgiften, medan arbetsgivarna får göra motsvarande avdrag fortfarande. Dessutom så tror jag tyvärr "risken" att de kommer att införa en obl A-kassa är helt obefintlig, bara läpparnas bekännelse.