2010-09-20

Människoföraktet gör entré

Svenska folket har röstat in hatet i riksdagen. De kommande fyra åren kommer 20 av riksdagssalens 349 stolar att tillhöra ett parti som vill stänga Sveriges gränser. Som vill misstänkliggöra invandrare och som vill vrida klockan tillbaka när det gäller de rättigheter och den respekt som tillkommer varje människa.

För snart 50 år sedan, i augusti 1963, höll medborgarrättskämpen Martin Luther King ett tal i Washington. Det var några år innan Jimmie Åkesson föddes, så han kanske inte hört talas om det. Men så här sa Martin Luther King:
"I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character."
Sverigedemokraterna driver en politik som går på tvärs med de förhoppningar som Martin Luther King gav uttryck för i sitt tal. De dömer människor, inte utifrån deras personliga egenskaper utan utifrån deras etniska härkomst. Det är en djupt människoföraktande politik.

När han är glad finns det många skäl att vara ledsen.

I Sverige har vi varit förskonade från rasister i riksdagen. Över blockgränserna har det funnits en bred samsyn om att Sverige ska vara ett öppet, tolerant och välkomnande land. Goda demokratiska krafter har verkat för att hålla Martin Luther Kings dröm vid liv. I går, i rasistvalet 2010, klev Jimmie Åkesson fram ur skuggorna och spottade på den drömmen.

Läs andra om Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, rasism, främlingsfientlighet, invandring, tolerans, öppenhet, Martin Luther King

17 kommentarer:

Jeppe sa...

Onekligen ett hårt slag mot demokraturen i Sverige men känner du inte att du nästan spricker när du tar i på detta vis?

Jesper Svensson sa...

Inte alls. Jag tycker jag var rätt måttfull.

Jeppe sa...

Jag anser att FP:s sätt att reglera invandring är rasistisk, när öppnar ni gränsen helt och slutar döma folk efter deras etniska härkomst?

Jesper Svensson sa...

Folkpartiet välkomnar invandrare och anser också att Sverige ska vara ett land där människor på flykt kan få skydd. Att migrationen är reglerad har inget med etnicitet att göra.

Jeppe sa...

Poängen är att FP bedriver en reglerad invandringspolitik. Att SD vill se en annan mängd på regleringen ser jag svårligen som bevis på att dessa har något emot vissa etniciteter. Möjligtvis går detta att se som att ni har mindre emot andra etniciteter men ändock känner en viss avsky. Du tycker såklart att min logik är löjeväckande, tyvärr tenderar ni själva att använda den.

Jesper Svensson sa...

Nej, jag tycker inte din logik är löjeväckande. Men den täcker liksom inte hela bilden. Jag har svårt att se reglerad invandring som rasistiskt. Det SD gör är ju däremot att hela tiden betraktar invandringen (eller "massinvandringen", som de säger) och de invandrade personerna som ett problem.

De inriktar sina åtgärder på att göra det svårare för människor med annan kulturell bakgrund än etniska svenskar, t.ex. att minska stödet till invandrarföreningar, förbjuda lovdagar i anslutning till icke-kristna högtider, indragen hemspråksundervisning etc. etc. Sedda var för sig behöver de här idéerna inte tolkas som rasistiska. Men lagda samman så blir mönstret väldigt tydligt.

Jeppe sa...

Den typen av resonerande inlägg passar dig bättre. När politiker och media, likt idol-juryn, tävlar i att göra de bästa sågningarna blir det bara löjligt och stärker SD:s självbild.

Anonym sa...

Jag tänkte starta ett nytt parti, den heter "No more foreign bird shit".
Inga utlänska fåglar får komma hit, bara svenska fina fåglar, orre, kråka osv.
kråkan ska vara svensk efetersom liknande fågel finns i andra länder.
Inga papegoja får komma hitt.

Jag är inte rasist. Jag är bara missnöjd specielt med mina föreldrar och måste på något sätt ge ut mina aggressioener.

Anonym sa...

Tagga ner Jesper!

Det riktigt tråkiga är att det ät dom etablerade partierna som genom sitt ömsesidiga navelpetande lämnat utrymme för SD.

SD kommer nog att gå sönder som NyDeodorant gjorde för snart 20 år sen.

Eller reformeras till nåt lika oformligt som stalinistpartiet gjorde. Du vet det nuvarande bröstpumps-partiet:-)

Silas sa...

Jag är ju ingen SD-anhängare, men jag har inte intrycket att Jimmie Å är helt obildad.

Jag tycker det blir väldigt föraktfullt och nedlåtande när du pådyvlar J.Å. att vara obildad enbart för att han har åsikter som du inte delar. Du var väl f.ö. inte själv född när Martin L. K. delgav världen att han hade en dröm?

Det är just den typen av nedlåtande behandling av etablerade partier, media etc. som SD verkar frodas i och som möjliggör för dem att odla ett röstlockande martyrskap.

Jesper Svensson sa...

Anonym 20:59 - Jag tycker inte det finns skäl att tagga ner. Sverigedemokraternas människosyn är fruktansvärd, att läsa deras partiprogram gör mig både arg och ledsen.

Jag är heller inte säker på att de kommer gå samma väg som Ny demokrati. Exemplet med Dansk folkeparti förskräcker. Kan tänka mig att SD har en annan typ av intern sammanhållning än NyD hade.

När det gäller de etablerade partiernas agerande tror jag du har rätt. Det har gynnat SD att få spela outsiderrollen.

Silas - Nej, jag var inte född då, och det har jag heller inte påstått. Däremot tycker jag att den politik som Jimmie Åkesson står för är historielös och destruktiv. Har organiserad främlingsfientlighet någonsin lett till en bättre tillvaro för någon?

Jag brukar försöka bemöta SD så sakligt jag kan. Men ibland tar jag mig friheten att skriva i affekt. Politik kan inte bara handla om vad som är strategiskt. Politik måste också få handla om känslor.

Silas sa...

Nej, visst har känslor en plats även i politiken (hoppas jag). Ditt blogginlägg är dock bara ytterligare ett i raden av dåliga exempel på hur SD bemöts.

Istället för att styras av känslor borde kanske du som politisk debattör och SD-motståndare,fundera på om det är lämpligt att fortsätta bemöta dem på ett sätt som hittills bara har vunnit dem röster.

Att t.ex. vägra dela sminkloge med SD är ju ett annat sätt att agera i affekt, och som uppenbarligen spelar dem väl i händerna.

Anonym sa...

Rubriken passar bra på Alliansens också! Ni slår ju på de som är sjuka och svaga i samhället!

Jesper Svensson sa...

Silas - Jag tror helt klart du har en poäng i att de etablerade partierna borde bli bättre på att bemöta sD. Men bemötandet kan inte enbart få styras av strategiska hänsyn till vad som eventuellt gynnar eller inte gynnar dem.

Man kan ha synpunkter på Ohlys sminklogeprotest, men den lär knappast ha påverkat valresultatet särskilt mycket eftersom den genomfördes efter valet.

Anonym 18:38 - Jag håller inte med dig. Alliansen driver en politik för jobb, vilket skapar förutsättningar för en bra välfärd även i framtiden. Som ett led i detta har vi bl.a. reformerat sjukförsäkringssystemet, i syfte att ge stöd åt dem som har möjlighet att återgå till arbetslivet efter en sjukdomstid. Den politik som bedrevs tidigare, där människor förtidspensionerades på löpande band, var djupt inhuman och cementerade många människors utanförskap. Det är därför bra att sjukförsäkringen nu har en annan inriktning än att sortera ut folk.

Sen ska vi vara ödmjuka och medge att de nya reglerna tillämpats på ett sätt som lett till att ett antal personer råkat väldigt illa ut. Det är djupt olyckligt och beror, såvitt jag förstår, dels på att reglerna från början varit bristfälligt utformade - något som successivt rättas till - och delvis på att Försäkringskassan tillämpade dem felaktigt.

Det är en självklarhet att sjukförsäkringen ska ge stöd till den som är sjuk och saknar arbetsförmåga, men det är också självklart att den som kan återvända till arbetslivet ska få den chansen. Läs gärna inlägget En mänsklig sjukförsäkring – kan behöva ändrat regelverk på landstingsrådet i Stockholm Birgitta Rydbergs (FP) blogg.

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article7849991.ab

Anonym sa...

En helt annan sak, vad hände med dig Jesper kom du in i kommunen?

Jesper Svensson sa...

Anonym 14:55 - Nedslående förstås, att politiker är villiga att låta sig mutas. Tycker dock att reportaget skulle bli mer intressant om man testade moralen i fler partier än SD. Nu känns det väl tendentiöst.

Anonym 21:01 - Nej det gjorde jag då rakt inte. Min ambition har varit att få fortsätta i stadsdelsnämnden och det hoppas jag att jag får. Men det dröjer lite innan jag får besked.