2009-11-10

Ett kommunalråd att skämmas för

Dagens tråkiga nyhet är förstås att det folkpartistiska kommunalrådet i Huddinge, Åke Blomqvist, köpt sex av en minderårig flicka i sin bostad.

Att utnyttja en annan människa på det viset som Åke Blomqvist har gjort är helt oacceptabelt och jag kan bara instämma i vad Maria Wallhager, ordförande för FP Stockholm, säger: Åke Blomqvist har förbrukat sitt förtroende och han måste avgå. (Vilket han nu gjort.)

Den här historien borde kanske föranleda fler reflektioner. Men det får bli när hjärnan är lite piggare. Just nu hoppas jag bara att den stackars flickan får den hjälp hon behöver efter det hon utsatts för av Åke Blomqvist och andra vidriga män.

Läs gärna Birgitta Ohlssons m.fl. debattinlägg i Aftonbladet.

12 kommentarer:

Sivan sa...

http://simpeltjansteman.blogspot.com/

Gryningsräd sa...

Personen i fråga var mycket nära att fylla 18. Hur hade du ställt dig till "brottet" om hon hade varit över 18?

Vem har sagt något om att utnyttjas? Hade hon det hade kommunalrådet rimligtvis dömts till våldtäkt. Således - inget tvång i detta fall.

Synd att man vid moralbrott måste avgå, men vid ekonomiska brott (exempel köpa toblerone på statens kontokort) kan man fortfarande bli statsminister.

Silas sa...

Tycker Gryningsräd har rätt i att det är intressant vid vilka slags skandaler, brott och "affärer" ministrar och andra politiker "måste avgå".

För egen del tror jag inte det skulle spelat så stor roll om flickan varit 18 eller 28, Åke Blomqvist hade fått gå ändå. I princip får man nog vara beredd att avgå som politiker om man tar in på ett hotell där det finns porr på TV:n...

Något som jag tycker skulle vara mer bra är om politiker som bevisligen inte duger som politiker skulle kunna avsättas pga detta. Ett exempel från förra regeringen skulle kunna vara Lars-Erik Lövdén. Hur kunde han få sitta kvar år efter år utan att åstadkomma ett #?!;!!! dugg?

Och tvärtom kan jag ifrågasätta varför en politiker måste avgå när denne ställer till något ganska banalt i sitt privatliv, men sköter sina åligganden i jobbet på ett godtagbart sätt.

För övrigt måste också understrykas att Måna faktiskt inte ännu har blivit statsminister. Hon är "bara" partiledare för S ännu.
- Och helt säkert är det väl inte att hon blir statsminister?

Kalle sa...

Varför kommer männen så lindrig undan i förhållande till flickan? Varför kommer Åke Blomqvist så lindrigt undan?
Han hade fyra andra män i sin lägenhet och la ut en madrass i vardagsrummet där flickan skulle "behandlas".
De satte på henne vaginalt, analt och oralt. Flickan vittnar om smärta och rädsla.
Sila och Gryningsräd uppvisar klen känsla för människovärde som inte verkar förstå en ung människa som utnyttjas på detta fruktansvärda sätt.

Silas sa...

Jag kände mig inte riktigt klar med Mona, så här kommer ytterligare ett (långt) inägg;

Jag tycker inte att ett eller annat köp av Toblerone är att se som "ekonomiskt brott". Om man ska vältra sig i Mona-affären så var det körförbud på bilen (körde ändå), obetalda dagisräkningar (restfört till KFM) mm, och dessutom någon Toblerone på tjänstekortet. Kanske var det mera. Monas läger lyckades få skandalerna att kallas "toblerone-affären" för att bagatellisera den. Bra PR-hantering... Då det begav sig innebar skandalerna att folk ifrågasatte om detta var en person med kapacitet att leda vårt land. När det uppenbarligen inte finns kompetens att sköta ett hushåll känns frågan berättigad.

Efter en tids betänketid har tydligen S-folket svarat "ja" på denna fråga. Personligen är jag fortsatt skeptisk. Jag gillar exempelvis Springsteen, men som nybakad partiledare skulle jag inse att man får hoppa konserten och gå på Nobelmiddagen...

Men som jag skrev i förra inlägget så föredrar jag om våra politiker i första hand bedöms efter (och ev avsätts) sin politikergärning. Inte heller här tycker jag dock att Mona har ett särdeles imponerande track record.

Ett exempel kan vara hennes förhållningssätt till Vänsterpartiet som nytillträdd S-ledare. Det vittnar ju om att kaos kommer att råda om det blir regimskifte efter valet.

Silas sa...

@ Kalle
Tack för påpekandet. Jag har uttryckt mig bristfälligt. Jag har enbart fokuserat på Åke. Det innebär inte att jag inte känner sympati för flickan.

Mitt andra inlägg förstärker dessutom kanske det intrycket. Avsikten är dock inte att bagatellisera övergreppet som skedde, utan endast att föra diskussionen vidare.

Om vi fokuserar på flickan/övergreppet, så menar jag alltså att det är rätt att en politiker som gör sig skyldig till detta ska avgå. Och detta oberoende av om offret är 17 eller 27 år.

Anonym sa...

vart är Thomas Bodström.

Jesper Svensson sa...

Gryningsräd - Av det som framgått i nyhetsrapporteringen har Åke Blomqvist, tillsammans med fyra andra män, genomfört en "gang bang" med flickan. De flickor som förekommit i den aktuella kopplerihärvan har, enligt polisen, råkat ut för övergrepp tidigare i sina liv och därför blivit väldigt sårbara.

Jag tycker alltså att det finns ganska mycket som talar för att flickan blivit utnyttjad. Men det innebär ju inte nödvändigtvis att kriterierna för våldtäkt (misshandel, våld, hot) uppfyllts (vilket rimligtvis är anledningen till att Blomqvist inte fällts för det brottet).

När det gäller brottet - att utnyttja någon sexuellt - tycker jag det är ett mycket obehagligt brott oavsett om den utsatta är 17 eller 18.

Silas - Det är förstås intressant att diskutera vilka förseelser en politiker kan göra sig skyldig till innan han/hon tvingas avgå. Här spelar väl den allmänna moraluppfattningen, eller vad vi ska kalla det, en roll. Sexualbrott anses särskilt klandervärt, vilket innebär att en politiker som gör sig skyldig till något sådant måste avgå. Förmögenhetsbrott är uppenbarligen inte lika "allvarligt".

Personligen tycker jag att det jag ovan antagit vara den allmänna moraluppfattningen är rimlig. Ett sexualbrott är en grov kränkning av människans värdighet och integritet, på en nivå som förmögenhetsbrottet inte når upp till.

Kalle - När man diskuterar sexuella övergrepp i förhållande till t.ex. ekonomiska brott så är nog inte syftet är att bagatellisera övergreppen. Däremot är det - tycker jag - intressant att fundera kring hur allvarligt olika brott bedöms, och varför.

En näraliggande diskussion (som jag medvetet utelämnade när jag skrev inlägget) är varför en politiker som köpt sex måste avgå medan en domare i Högsta domstolen som gjort samma sak kan fortsätta döma. Det finns säkert fler sådana här exempel.

Anonym sa...

Åke Blomqvist - FYYY Faan
vilken jävla Dezperat Runkare - Köpa ZmåTjejer med Ztoora Penningen han fått av ZkatteBetalarna.

Det hederligazte han kan göra är att:

1. Betala tillbaka varenda krona han fått av ZkatteBetalarnaz Pengar - det är HorKöparPengar - + detsamma för alla FolkPartiPengar om det inte är så att de vill Betala HorKöparPengar.

Samt betala tillbaka alla pansioner baserat på politik.

Utan pengar hade detta inte hänt.

2. Kapa Zchnabeln & Karva Bort Ztenarna - då behöver han ju inte fundera på KöpeFix något meer.

3. En Riktig Karl köper INTE Horor - inte heller fixar han med PlånBoken

OM VI INTE HAR NÅGRA POLITRUKER KAN INGA POLITRUKER KÖPA HOROR ELLER FÖRSTÖRA UNGA TJEJER MED PENGAR!!

//Skattebetalare

Silas sa...

Så fick vi då svart på vitt att inte heller ekonomiska oegentligheter är acceptabla för en politiker.

Boltenstål måste ju vara svagbegåvad om han trott att detta inte skulle komma upp när han tog jobbet...

Anonym sa...

Är det samma Boltenstål som är utsedd till försvarare för en av de mutåtalade IT-cheferna på Skatteverket.
Mer om muträttegången finns att läsa hos Tingsrätten i Stockholm.
Fråga efter mål B13475-08.
Stundtals riktig rolig läsning om det inte hade kostat skattebetalarna många onödiga miljoner.

Anonym sa...

Jag undrar hur rättsystemet fungerar.
Cheferna som hittade på IT-sabotaget alltså samma chefer som är mutåtalade sitter kvar och får sin månadslön.
Eller chefen som ringde porrsajter med sktteverketsmobil vid flera tillfälle sitter också kvar.