2009-11-03

Åt den som har ska varda givet...

Gotlands f.d. landshövding, Marianne Samuelsson, har fått ett nytt jobb. Eller om man ska vara uppriktig så fick hon aldrig riktigt sparken; efter att hon tvingats bort från landshövdingeposten så blev hon välbetald generaldirektör i regeringskansliet. Där har hon nu fått en arbetsuppgift.

Marianne Samuelsson ska kartlägga och följa upp vilka etiska riktlinjer som finns inom statsförvaltningen kring sexköp.

Minsann. Detta anses tydligen vara en så angelägen uppgift att kartläggningen får kosta 600 000 kronor.

Själv tycker jag att skattebetalarnas pengar borde kunna användas bättre. Sexköp är ju kriminellt - varför ska det finnas särskilda etiska riktlinjer kring detta? Eller är tanken att övriga avdankade generaldirektörer och landshövdingar ska utreda vilka riktlinjer som finns inom statsförvaltningen kring andra kriminella företeelser? Dråp, kidnappning, tidelag?

Jag bestämde mig för att underlätta Marianne Samuelssons arbete en smula. Därigenom hoppas jag nämligen att hon kan sänka priset lite. Jag kontaktade personalchefen på den myndighet där jag jobbar, Skatteverkets, för att få klarhet i om det finns någon riktlinje för sexköp.

Så här svarar Elisabeth Bjar Söderlund:

Skatteverket har inte någon sådan riktlinje som du efterfrågar. Skulle frågan bli aktuell kommer Skatteverket att beakta de regler och den rättspraxis som finns på området. Som alltid när det är fråga om brottslighet utom tjänsten måste en bedömning göras i det enskilda fallet av hur brottsligheten påverkar anställningsförhållandet.
Om nu andra som jobbar på myndigheter ställer samma fråga till sina personalchefer och därefter e-postar svaret till Marianne Samuelsson, så borde hennes arbetsbörda underlättas väsentligt och kostnaden för utredningen borde därmed bli lägre.

7 kommentarer:

Silas sa...

Bra span Jesper!

När skandalen var hot stuff i media så presterade Aftonbladets Lena Mellin faktiskt en juste kolumn.

Slutknorren löd:
Det dryga året fram till pensioneringen tillbringas på elefantkyrkogården på regeringskansliet.
Där sitter generaldirektörer, landshövdingar och ambassadörer som för tillfälligt inte kan placeras på något bättre jobb. I bästa fall får de något utredningsuppdrag, i sämsta fall något som mest liknar en bisyssla.
När det gäller Marianne Samuelsson hoppas man faktiskt på det senare.


Det är för jävligt att det får gå till på det här viset. Självfallet har hon fått ett konstruerat utredningsuppdrag, men då hon visat sig inkompetent så borde hon självfallet ha avskedats istället...

Jesper Svensson sa...

Jag håller med. Antar att det framgick mellan raderna, men det skadar inte att poängteras.

Anonym sa...

Tidelag är numera avkriminaliserat, så det kanske inte är så utredningsvärt ;)

Jesper Svensson sa...

Jag tror att tidelag numera faller in under bestämmelserna om djurplågeri. Och det är ju kriminellt.

Anonym sa...

Bjar visste kanske inte att det finns, visserligen informella men icke förty, regler för Skatteverkets personal som genom SIDA eller motsvarande arbetar i U- eller andra länder.
Regel: Gå inte med på nåt(bordell?) i det besökta landet som vi inte kan bjuda igen på när representanter för biståndsmottagarlandet kommer till Sverige.

vr sa...

Svar till Anonomy 14.03:

Hahaha!!!

Anonym sa...

Jag tror nog mer på att den arbetsuppgift hon blivit tilldelad är tänk som förhandlingsvapen i den samlade diskussionen om hennes anställning. Dvs, man ger henne en skituppgift som hon inte har rätt att neka till och som ska stimulera henne att gå med på en enskild överenskommelse där hon mot några månadslöner säger upp sig själv.