2007-07-23

Fängslande affärer...

För att hålla fångarna sysselsatta finns det något som heter Krimprod (nån mer än jag som får lite 1984-rysningar av det ordet?). Det är kriminalvårdens affärsverksamhet som syftar till att skapa meningsfull sysselsättning för de intagna - på Hallanstalten finns t.ex. tvätteri, snickeri och verkstad.

Krimprod får inte ägna sig åt lönedumpning utan konkurrerar på samma vilkor som andra marknadsaktörer. Här kommer det intressanta - fångarna tjänar nämligen bara 10 kronor i timmen! Med så låga lönekostnader - samtidigt som utpriserna är marknadsmässiga - kan man tycka att Krimprod vore en guldgruva för staten. Men icke sa nicke. 2006 gjorde man en förlust på nästan 85 miljoner; ett år tidigare var förlusten drygt 100 millar. Det går åt rätt håll förvisso, men man undrar ju ändå - hur bär de sig åt för att åstadkomma ett så dåligt resultat?

I dagens SvD ger Kriminalvårdens Ronny Medberg följande förklaring:
"...det krävs mer personal för att instruera de intagna och övervaka tillverkningsprocessen än på ett privat företag."
Hur mycket mer personal, undrar man. Tre, fyra instruktörer per fånge?

3 kommentarer:

Mathias Westerberg sa...

Humm detta känns ju nästan som en facklig angelägenhet ... UPP TILL KAMP för de intagnas lönevilkor .. Fast jag skulle i och för sig inte vilja förhandla för ett gäng mördare och banditer som sedan inte blir nöjda med sina höjningar. Kampen får nog vid närmare eftertanke upphöra utanför murarna.... :)

Jesper Svensson sa...

Hehe. Fantastiskt att du och jag är överens om åtminstone en strid som inte facket bör utkämpa.

För övrigt: Ersättningen på 10 kr i timmen är väl inte så pjåkig; för en heltidsarbetande fånge blir det ju drygt 1 600 kr i månaden. Inte mycket pengar men å andra sidan - vilka utgifter har dom? Fritt boende, gratis mat, gratis kläder, gratis gym... tv-licensen lär de ju inte heller behöva betala.

Mathias Westerberg sa...

Sålänge som de inte tappar tvålen i duschen så är det nog väldigt soft att sitta i Svenskt fängelse :) ...