2007-07-02

Dagens debatt

Båda morgontidningarna bjöd på intressanta debattartiklar idag. I DN föreslår centerpolitikerna Gustav Andersson och Magnus Andersson att a-kassan och sjukförsäkringen avskaffas till förmån för ett system med en lägre grundtrygghet och en större individuell frihet att påverka försäkringarnas omfattning.

Man kan tycka vad man vill om förslaget, men det är onekligen befriande att det, i detta sossehegemoniska land, finns politiker som vågar framföra idéer som står för något annorlunda och nytt. Många svenskar vill ju gärna tro att "vårt system" är världens bästa och att en kritisk diskussion om det därför är överflödig. Jag tycker tvärtom; att ifrågasätta gamla "sanningar" borde vara självklart för varje liberal. Lite trist då att initiativet kom från centern denna gång och inte från Sveriges (förment) liberala parti, folkpartiet.

I SvD utgjuter Kommunals ordförande Ylva Thörn sina hjärtesorger om Alliansens reformerade a-kassa. Allt blir hemskt och eländigt, enligt Thörn, som exemplifierar med en säsongsanställd kyrkogårdsvaktmästare:
De hårdare reglerna i a-kassan får helt orimliga proportioner för många säsongsanställda. En kyrkogårdsarbetare som arbetat heltid 6 månader under sommarsäsongen och har haft en lön på 16900 kronor per månad skulle ha fått 13 530 kronor per månad vid arbetslöshet under vinterhalvåret med de gamla reglerna. (...) [M]ed den borgerliga regeringens nya regler minskar ersättningen till 5 918 kronor per månad i slutet av ersättningsperioden.
Jaha, och vad är det som är så jävla upprörande med det då? Är det alldeles självklart att en kyrkogårdsarbetare som valt att bara jobba på somrarna ska bli försörjd av resten av skattebetalarna under vintern? Vad är det som hindrar honom eller henne från att börja skotta snö eller sanda trottoarer?

Skärpning, Ylva Thörn! Det är dags att du och andra på vänsterkanten börjar fatta att försörja sig är någonting man gör genom att jobba, inte genom att leva på andras skattepengar. Alliansens politik har som övergripande mål att få så många som möjligt i arbete. Jag tycker det är ett bra mål. Och jag tror också att det är en förutsättning för att vi även i framtiden ska kunna ha ett välfärdssystem som hjälper dem som verkligen behöver det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar ju om du själv har prövat på kyrkogårdsarbetet? och om du är medveten om att alla tyvärr inte kan skotta snön och dylikt under vintern, även om de skulle vilja! Då de oftast finns ordinarie personal för det. Om du är medveten om att de är ganska många äldre som som säsongsarbetar på kyrkogårdsarbetare, och söker flitigt jobb under vinterhalvåret, men arbetsgivaren är tyvärr oftast inte intresserad utav dessa. Så visst snöskottning och sandning är en bra idé, men arbetsuppgifterna kommer inte räcka till alla! En lösning vore bra givetvis

Jesper Svensson sa...

Nej jag har inte provat på kyrkogårdsarbetet. Jag har i stället valt ett arbete som jag kan försörja mig på året runt. Det kunde ju kyrkogårdsarbetarna också överväga, om det nu är så ont om jobb i snösvängen.