2007-06-06

Sayonara Sas!

Sas är Sveriges, Norges och Danmarks nationella flygbolag. Ett så kallat flaggbolag. Det är väldigt fint, tydligen. Så fint att somliga i personalen inte tycker att man ska få va klädd hur man vill när man flyger med dem.

Som den flygjätte Sas är har man haft rätt svårt att anpassa dig för den nya, sköna flygvärlden - med lågpriskonkurrens och priser som gör att vanliga människor faktiskt har råd att upptäcka världen. Vilket lett till att Sas blivit en rätt dålig affär för ägarna (staten=skattebetalarna). De senaste tio åren har Sas tjänat in typ en miljon. (Som en jämförelse kan sägas att Ryan Air gjorde en vinst på motsvarande fyra miljarder kronor bara mellan våren 2006 och slutet av mars 2007.)

Varför ska staten driva ett flygbolag? Som inte ens drar in cash? Det vore en bättre affär att sätta in pengarna på ett bankkonto. Slutsats: sälj eländet. Finns säkert nån duktig entreprenör som kan skapa vinst i Sas. Men svenska, norska och danska staten är uppenbarligen inte en sådan entreprenör.

2 kommentarer:

Petter Envall sa...

Ja jag haller fullstandigt med! En intressant detalj som avslojar hur langt pa efterkalken SAS ar flygplanen! Medan i princip samtliga lonsamma flygbolag idag (Southwest, Ryan Air, JetBlue etc.) har valt en strategi dar man enbart flyger en flygpanstyp, oftast nya Boeing 737, av den enkla anledningen att det da gar att minimera kostnad for reservdelar och personal.

Tittar man istallet pa SAS sa blir man nastan morkradd! SAS maste vara ett av VALDIGT fa flygbolag ar 2007 som fortfarande flyger MD80 och DC9 or fran tidigt 70 tal! Visst, jag betvivlar inte kvaliteten och flygformagan men sett ur ett kostnadsperspektiv ar det fullstandigt horribelt!

Nej, salj skiten till Aeroflot! De kan med latthet halla liv i flottan i ytterligare 30 ar eller tills planen faller ner av sig sjalva!;)

Anonym sa...

Det där är väl ingenting. På en inrikesflygning i USA för ett par år sedan blev min mor nekad ombordstigning för att hon hade shorts på sig (detta var i Florida och det var trettio grader ute). Att bara få en liten tillrättavisning måste vara himmelriket i jämförelse.