2007-06-13

Du tronar på minnen från fornstora dar

1919 slutade landet ge visum till judar från Tyskland och Ryssland. När Nazityskland beslöt att tyska judars pass skulle stämplas med en stor rödfärgad J-stämpel den 5 oktober 1938 var landet inte sent med att gå Tyskland till mötes. Efter tre veckor, den 27 oktober, meddelades att tyskar med J-stämpel i passet skulle avvisas vid gränsen. Under tio års tid från september 1935 till slutet av andra världskriget beordrade utrikesdepartementet landets präster att tillämpa de tyska Nürnberglagarna för att förhindra ”rasskändning”. Det som hände i praktiken var att prästerna förbjöds att viga människor av judisk börd med kristna och att nazistiska lagar gällde även i landet.
Vilket är landet? Ja, gissa...

3 kommentarer:

Petter Envall sa...

Jag sager ju det, hade vi haft en egen motsvarighet till Hitler; en lysande retoriker, psykopat, nagon som kunnat kanalisera och forkroppsliga Nazitannkarna, ja da hade nog reservpolisbataljon 101 lika garna kunnat komma fran Halmstad!

Amanda sa...

om detta må vi också berätta...

Anonym sa...

Svenskornas judehat är väl känt. Att Wallenberg var det enda Svenska som stötte Judarna var anledning till att han fick en minnes platta på Yad Veshen (holocaust museum in Jerusalem)
Svenskorna har också skammen att de släppt igenom tyska trupper till Norge. Under vilken regering skedde det. Jo sossarna.