2011-01-15

Hela Halmstad har flyttat till Stockholm

Stockholm växer så det knakar, berättar DN i dag. De senaste fem åren har befolkningen ökat med 85 000 personer - det motsvarar hela min gamla hemstad, Halmstad. Det säger sig självt att detta innebär otroligt stora utmaningar för stadsplanerarna i Stockholm.

Idag anordnade Folkpartiet en konferens för oss förtroendevalda, där vi bl.a. fick information om en del av de omfattande byggprojekt som pågår i Stockholm. Folkpartiets mål är att 15 000 nya bostäder ska byggas under den här mandatperioden, och många byggprojekt är redan igång.

För oss som värnar lite extra om södra delen av stan är planerna för Gullmarsplan/Slakthusområdet och Årstafältet särskilt intressanta. Evenemangsområdet kring Globen ska utvecklas (mest påtagligt blir kanske den nya fotbollsarenan) och tusentals nya bostäder ska byggas. Vi lokala politiker är förstås särskilt angelägna om att man planerar omsorgsfullt så att man skapar förutsättningar för nya arbetsplatser och en väl fungerande infrastruktur.

Utvecklingsområde.

Redan idag har Söderort ett underskott på arbetstillfällen. I kombination med dåliga tvärförbindelser leder detta till mycket pendling i nord-sydlig riktning och bidrar till hög belastningen på gröna linjen - en belastning som förstås inte kommer minska när nya bostäder byggs. Därför är satsningen på en bra tvärförbindelse i Söderort så viktig. Helst vill jag att Spårväg Syd dras hela vägen mellan Skarpnäck och Flemingsberg.

Förutom spårtrafik är förstås bra cykelvägar en prioriterad fråga för Folkpartiet. Det är definitivt en fråga där politikerna i trafik- och renhållningsnämnden kan påverka. Känns väldigt spännande att ha fått förtroendet att vara en av dem.

3 kommentarer:

Niklas sa...

Jag reagerar på när du skriver att det flyttat 85000 till Stockholm. Visserligen har befolkningen ökat så mycket men hälften beror på födelseöverskott.

Niklas sa...

Jag reagerar på när du skriver att det flyttat 85000 till Stockholm. Visserligen har befolkningen ökat så mycket men hälften beror på födelseöverskott.

Jesper Svensson sa...

Niklas - Du har rätt, det var slarvigt uttryckt av mig. Befolkningsökningen beror ju på såväl inflyttning som "organisk tillväxt". Har korrigerat texten nu.