2010-04-28

"Riksdagsledamöter ska inte jaga Skatteverket"

"När Skatteverket ger sig efter unga framgångsrika bloggare måste vi ändra reglerna", skriver riksdagsledamoten Annie Johansson (C) apropå den debatt som uppstod efter att Skatteverket tillkännagivit att man ska granska några särskilt välbesökta bloggar (se Uppskattade bloggare?)
Vill skattebefria Blondinbella?

Att Skatteverket granskar branscher eller företeelser där man misstänker att skatt inte betalas på rätt sätt (på grund av okunskap eller medvetet fusk) är nu inte direkt någon nyhet - fråga bygg- och restaurangbranscherna. Men att säkerställa att inkomstbringande bloggverksamhet blir korrekt beskattad är tydligen höjden av fräckhet, enligt Johansson. Då är det dags att ändra på reglerna!

I grund och botten delar jag nog Annie Johanssons problemanalys. Skattereglerna är komplicerade. Kanske behövs det förenklingar för nystartade företag. Man kan tänka sig olika modeller för schablonbeskattning, rabatt på egenavgifterna de första åren, förenklade deklarationsregler och så vidare; Johansson har säkert en del egna förslag. Men när hon ger sig på Skatteverket tycker jag att hon gör självmål.

Skatteverket är ingen autonom enhet som agerar utifrån infall och nycker. Skatteverket är en myndighet som lyder under svenska lagar; lagar som stiftas av Annie Johansson och hennes kollegor i riksdagen. En grundläggande princip inom statlig förvaltning är likabehandlingsprincipen, att alla är lika inför lagen. Det innebär att skattereglerna gäller oavsett om du är pizzabagare, sjuksköterska eller bloggare.

Annie Johansson vill kanske ändra på detta. Hon skulle kanske föredra att Skatteverket såg mellan fingrarna och lät Blondinbella redovisa sina gratisprylar lite som hon tycker. I så fall tycker jag hon ska ägna sin kraft åt att förändra lagstiftningen i den riktningen. Att skälla på Skatteverket ger kanske medieutrymme - men det gör inte ett jota för att underlätta för unga företagare.

Läs även
Annie Johanssons blogg: Nya företag kräver nya skatteregler
Nyheter 24: Hands off, Skatteverket - sluta jaga bloggare


Läs andra om Annie Johansson, Skatteverket, Blondinbella

8 kommentarer:

Anonym sa...

Grymt bra skrivit Jesper! Finns flera exempel på liknade händelser tyvärr. Tur att det finns en politiker med alla hästar hemma. Kanske kan bli att byta parti trotts allt!

Anonym sa...

Skatteverket följer bara lagen, har att utföra de regleringar som bestämts av någon annan etc.. Är det bara jag som får associationer till Reservpolisbataljon 101?..

Sosso sa...

Jag tycker inte att bloggare ska särbehandlas och jag tycker inte att Skatteverket ska bedriva en hetsjakt mot bloggare liknande den hetsjakt som Skatteverket bedrivit mot vissa andra grupper. Men likväl anser jag att bloggare ska betala skatt på sina inkomster, precis som alla andra.

Visst råder det stor ungdomsarbetslöshet, visst ska man uppmuntra kreativitet och visst ska ny teknik och nya medier stimuleras.

Men varken ny teknik, kreativitet eller arbetslöshetsstatistik motiverar att en viss grupp människor ska undantas från de regler och det ansvar som gäller för alla andra grupper i samhället.

Precis som det står i artikeln tycker jag också att företagsamhet, ny teknik, nya affärsmodeller och kreativitet ska främjas och att företagande skall förenklas. Men jag tycker att detta skall gälla oss alla!

Jesper Svensson sa...

Anonym 13:43 - Ja, det är nog bara du som får associationer till nazistiska yrkesmördare.

Sosso - Jag vill understryka att det inte pågår någon hetsjakt mot bloggare. Skatteverket har observerat att inkomstbringande bloggar är en relativt ny företeelse och vill titta lite närmare på om de har koll på vilka skatteregler som gäller osv.

Sosso sa...

Jesper - Du missförstod nog min kommentar. Jag tycker precis som du att Skatteverket gör rätt och att bloggare skall betala skatt som oss alla andra.

Kommentaren skall sättas i rätt sammanhang och läsas som svar på Annie Johanssons debattartikel. Jag skrev inte att Skatteverket bedriver en hetsjakt mot bloggare. Utan jag skrev att Skatteverket inte ska bedriva hetsjakt mot bloggare. Detta hoppas jag att du också håller med mig om!

Vidare skrev jag att Skatteverket inte ska särbehandla bloggare. Jag menar att bloggare varken skall gynnas eller missgynnas. Detta till skillnad från Annie som använder ny teknik och kreativitet som argument till varför bloggare skall undantas från de lagar och regler som gäller för oss alla andra skattebetalare!

Jesper Svensson sa...

Ja men vad bra, då verkar det som att vi är helt överens :-)

Henrik sa...

Du är ju också bloggare. Blir du också skattebefriad efter Centerns regeländring?

Jag är t.ex. djurgårdare och kaffeälskare. Kan vi också undantas från skatteplikt?

Jesper Svensson sa...

Henrik - Ja, så kanske det blir? Kanske ska rösta på Centern trots allt?