2010-04-01

Dystra tongångar från Sydafrika

I Sydafrika har det blåst upp en konflikt om den gamla kampsången Ayedaba Amagwala, som innehåller textrader om att skjuta vita. Sången har blivit anmäld som hets mot folkgrupp och en domstol har gett anmälaren rätt. Nu väntar batalj i författningsdomstolen.

Domstolsutslaget har retat upp ANC. Företrädare för partiet menar att ett olagligförklarande av sången vore som att försöka utradera historien.

Man kan önska att ANC ville sansa sig lite. Kampsånger som handlar om att ta livet av människor är sällan smakfulla, men kan kanske förstås i den pressade och upphetsade situation som rådde under apartheid-förtrycket. Det innebär inte att textraderna måste leva kvar för alltid.

Det finns exempel på politiska kampsånger som fått anpassas då de blivit otidsenliga eller olämpliga av andra skäl. Sålunda har ANC:s socialistiska vänner i Sverige valt att, när de stämmer in i Internationalen, inte längre sjunga "Båd' stat och lagar oss förtrycka / vi under skatter digna ner" eller "Om de oss driver dessa kannibaler / mot våra grannar än en gång / vi skjuter våra generaler / och sjunger broderskapets sång".

ANC kan nog också anpassa sin kampsång efter en tid där den politiska konflikten inte handlar om att vilja ta livet av sina motståndare. Men partiet verkar sakna den ambitionen, vilket är ledsamt. För femton år sedan predikade Nelson Mandela försoningsbudskapet och banade därmed vägen för en sydafrikansk framgångssaga. Idag känns hans ord väldigt avlägsna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nelson Mandela sjöng själv denna mördarvisa för att direkt efteråt intervjuas av engelsktalande journalister om demokratin i Sydafrika. ANC var ett extremt dåligt val att alliera sig med för att avskaffa apartheid. Att avskaffa systemet över en natt var egentligen självklart att det skulle leda till totalt kaos som vi ser idag i sydafrika.

Jesper Svensson sa...

Ja, och Nelson Mandela fattade ju också beslut att låta ANC:s militära gren Umkhonto ta till vapen. Men situationen var ju tämligen annorlunda då.