2010-04-05

Ett mord som väcker oro

Apropå det jag skrev häromdan (Dystra tongångar från Sydafrika) är det en händelse som nästan ser ut som en tanke att Eugene Terre'Blanche, ledare för den vita rasistiska rörelsen AWB, slagits ihjäl på sin gård i Ventersdorp, en bit väster om Johannesburg.

AWB-anhängare har nu utlovat hämnd för Terre'Blanches död och Julius Malema, ordförande i ANC:s ungdomsförbund och ökänd för sitt hets mot vita i Sydafrika, tror sig ha fått ett pris på sitt huvud.

Kommer han ställa till mer elände
som död än som levande?

Uppenbarligen föreligger det en risk för ökade spänningar mellan svarta och vita i Sydafrika. Därmed ligger ansvaret tungt på president Jacob Zuma att göra sitt yttersta för att förhindra extremism och raskonflikter. Framtiden får utvisa om han tar det ansvaret. Få torde sörja Eugene Terre'Blanche, men det vore en bitter ödets ironi om hans död skulle ge bränsle åt den brasa av rashat han ägnat sitt vuxna liv åt att hålla glöd i.

Läs vad andra skrivit om Sydafrika, Jacob Zuma, AWB, Julius Malema, Eugene Terre'Blanche

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja de kan ju försöka hämnas de goda nynazisterna..
Det som är riktigt oroande är ju just att om man tittar på det stora hela är vi i Europa (USA är redan där) på väg rätt in i nästa terrorvåg som kommer att begås utav INHEMSKA vitmakt (Sverige demokraternas hemliga kompisar) och kristna högersextrema (USA). Det kanske inte ta sig till de extremaste formerna i landet lagom men problem kommer vi att få.. Det är oväntade priset vi får betala när vi svartmålar och demonisirera religioner och folkgrupper för politiska syften och för att invadera det ena efter det andra landet (jag räknar oss i den koalisionen) i ett halv-xenofobiskt land som vårt där grogrunden för sådan extremism har funnits sen länge. Rösta på SD till riksdagsvalet så kommer vi nog att få läsa liknande rubriker om rasistiskt våld eller tvärtom oftare och närmare hem...

Anonym sa...

Jag har varit i Sydafrika före och efter apartheid. Först och främst ska man komma ihåg att AWB är extremt kristna (flaggan är en kristen symbol) och en slags intresseorganisation för boer - alltså långt ifrån alla vita i Sydafrika.

Trots miljardbistånd till Sydafrika så går dess ekonomi bara sämre och sämre och förklaringen står att finna i att man, med regeringens goda minne, mördat vita farmare (över 3000) och på andra sätt konfiskerat vita egendomar. Det är ingen slump att vita flyr Sydafrika.

Ämnet är otroligt brett men rent allmän t kan man också säga att största delen av svarta i Sydafrika faktiskt kom EFTER att de vita flyttade dit.

Jesper Svensson sa...

Anonym 04:20 - Jag håller med dig om att det är oroande om främlingsfientligheten ökar på hemmaplan, även om jag inte vet om så är fallet. Men vilka "vi" är det, menar du, som "svartmålar och demoniserar religioner och folkgrupper för politiska syften"?

Anonym 15:09 - AWB kallar sig kanske kristna, men i praktiken står nog deras värderingar ganska långt från kärleksbudskapet osv.

Hursom. Sydafrika går knackigt eftersom ANC styr landet på ett dåligt sätt och med ökade inslag av korruption. Det är tragiskt, för få länder i Afrika torde ha så goda förutsättningar att bli framgångsrika som Sydafrika.

Diskussionen om vem som flyttade till Sydafrika först tycker jag är rätt poänglös. Det rimliga måste väl vara att utgå från dem som bor i landet idag och att skapa förutsättningar för att minska spänningarna mellan svarta och vita.