2009-01-28

Dagens lunch


Inkokt lax. Jag förstår inte. Vadå inkokt? Antingen är den väl kokt eller så är den inte kokt? Kan man inte bara säga kokt lax?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Inkokt indikerar att fisken har skinn och ben kvar när den kokas. Oftas så tar man bara ut bukhinnan och klipper av fenor och sedan kokar resten av fisken. Man kan även kvala in i inkoktkategorin om man skär kotletter genom att skiva hela fisken med skinn och ben kvar i tjocka skivor och koka dessa.

Så är din lunchlax kokad ser det ut som. Men för att vara inkokt och inte bara kokt så ska skinnet slutit in firren under tiden.

Så ja, inkokt fisk är kokt men all kokt fisk är inte inkokt.

Anonym sa...

Jag hade för mig att när man gör inkokt lax så kokar man upp vatten och kryddor för sig och slår det sedan över laxen...

Jesper Svensson sa...

Själv vet jag alltså inte. Jag kokar mest pasta och den finns väl inte i inkokt version antar jag. Men det var intressant att få veta att det alltså finns ett skäl till varför det heter "inkokt" till skillnad från "kokt". Därmed nöjdförklarar jag mig. Tack Alexander och Amanda för era insatser i folkbildningens anda!

Anonym sa...

Trivialiteten finner inga gränser...