2012-03-23

Demonstration mot marockansk strafflag

Enligt paragraf 475 i den marockanska strafflagen kan den våldtäktsman som gifter sig med sitt offer slippa fängelsestraff.

I början av mars 2012 begick den 16-åriga flickan Amina Filali, som genom denna bestämmelse tvingats att gifta sig med sin våldtäktsman, självmord genom att dricka råttgift. När hennes man upptäckte vad hon hade gjort blev han så upprörd att han släpade sin döende hustru i håret ned längs gatan. Han tyckte kanske att han blivit kränkt.

En demonstrant håller upp en bild på Amina Filali.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet och protester runt om i världen. Idag anordnade Liberala kvinnor en demonstration utanför Marockos ambassad vid Kungsholmstorg i Stockholm. Jag var där, tillsammans med ett antal liberala vänner, för att förmedla budskapet till den marockanska regimens representanter i Sverige: den marockanska lagstiftningen måste ändras! Vi fick också lyssna på anföranden från Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, och Mariam El Merzouak, ordförande i Marockanska kvinnoföreningen.

Sara Mohammad talar om kvinnors rättigheter.

Den marockanske ambassadören, Yahdih Bouchaab, är nytillträdd i Sverige sedan februari och han ska snart träffa regeringen. Förhoppningsvis kommer frågan om den marockanska strafflagstiftningen, och den vedervärdiga paragraf 475, då upp på dagordningen.

Morocco – a paradise for rapists.

Skriv gärna på organisationen Avaaz petition för att uppmana Marocko att ändra sin lagstiftning.

Läs även
Ordeal of rape victim Amina Filali shocks Morocco
Moroccan teenager's suicide after she was forced to marry her rapist

Inga kommentarer: