Om mig


Liberal.

För mig handlar liberalism om frihet. Frihet för var och en att leva sitt eget liv och bygga sin egen tillvaro i ett samhälle där olika livsval respekteras. Alla påverkas av den kultur och de normer som omger oss när vi växer upp och formas som människor. Det är inte konstigt och inte fel, men statens och lagarnas uppgift är inte att cementera dessa strukturer utan snarare att skapa möjligheter för alla att vara sig själva. Det är frihet.


Därför tycker jag det är rätt att barn i förskolan får lära sig att ifrågasätta traditionella könsroller. Därför tycker jag inte att skolelever ska förväntas delta i gudstjänster på skolavslutningarna. Därför förtjänar alla att mötas med samma respekt oavsett sexuell identitet eller val av partner. Därför ska ingen behöva diskrimineras på grund av var man råkar vara född, om man har en funktionsnedsättning – eller av något annat skäl. När vi tvingar in människor i roller, eller delar in dem i fack, då bygger vi också murar runt deras frihet. Liberalismen vill riva de murarna.

Kommunal.

Den enkla förklaringen till att jag blev stockholmare är att jag fick jobb här. 2004 började jag som skatteredaktör på det förlag som då hette Thomson Fakta (idag Thomson Reuters och Talentum HR). Min första bostad var en andrahandsetta i Örby slott. Det var också där jag, för första gången i mitt liv, blev partipolitiskt engagerad. Att jag var folkpartist visste jag sedan tidigare. Under 2005 tog jag klivet in i lokalpolitiken i Älvsjö.

Efter valet 2006 bytte jag både bostad och jobb. Andrahandsettan i Örby slott hade förvisso då blivit en förstahandsetta. Men jag ville närmare stan, och när chansen dök upp att köpa en liten tvåa i Hammarbyhöjden så slog jag till. Där bor jag sedan dess. I januari 2007 blev jag statstjänsteman och momshandläggare på Skatteverket. Under tre år bloggade jag om tillvaron som skattmas. Inläggen i serien Inifrån Skatteverket finns kvar.

Partipolitiken blev en allt större del av min vardag. I samband med flytten till Hammarbyhöjden engagerade jag mig i Folkpartiets (numera Liberalernas) lokalförening i Skarpnäck. Det var också då jag fick mina första politiska förtroendeuppdrag. Jag blev nämndeman i Södertörns tingsrätt, och jag var också under en period ersättare i Skarpnäcks stadsdelnämnd. Jag var ordförande för Folkpartiet i Skarpnäck 2010–2014, representerade Folkpartiet i trafik- och renhållningsnämnden 2010–2014 och representerar nu Liberalerna som ledamot i Skarpnäcks stadsdelsnämnd. Efter nära fyra år på Skatteverket fick jag även möjlighet att arbeta med politiska frågor på heltid, i en för mig helt ny miljö: Stockholms läns landsting.


Jag älskar Stockholm. Varje gång jag varit bortrest och rullar in i stan över Årstabron så blir jag varm i själen. Storstaden är mitt element. Här finns utbudet, människorna, mötesplatserna. Staden är tät och trygg, växande och omväxlande. Att genom mitt politiska engagemang få möjlighet att påverka vår vackra stads framtid är ett stort privilegium. Kommunalpolitiken är konkret och vardagsnära. Det gör den ofta utmanande och alltid intressant.

Trivial.

Livet är inte bara politik. För mig är politik mitt jobb och min hobby, så det är klart att jag ägnar en stor del av dygnet åt politik. Men jag har förstås också tid för annat. Jag tycker om att läsa och att fångas av en god berättelse eller av något intressant ämne. Vart jag går har jag alltid något läsbart med mig, vare sig det är senaste numret av Economist eller en resvänlig pocketbok. För mig vinner boken lätt över tv:n.

Att resa öppnar ögonen. Fram till att jag började högskolan var jag ganska resovan. Familjen Svensson hade husvagnssemestrat i Sverige och Danmark, och en gång varit på bussresa till Jugoslavien. Min första utlandsflygning gjorde jag 2001, när jag hälsade på min syster som då var au-pair i London. Sedan dess har mitt resintresse bara ökat. Särskilt minnesvärd är förstås utlandsterminen i Sydafrika, men jag har även oförglömliga minnen från en resa till Georgien och Azerbajdzjan år 2012. Världen blir bättre ju mer vi lär oss om den, och jag längtar alltid efter nästa resupplevelse.


Kläder är kul. Jag gillar att förnya och komplettera min garderob; det finns alltid utrymme för ytterligare en skjorta eller en ny slips. De oändliga möjligheterna att kombinera material, mönster och färger upphör aldrig att fascinera. Mode intresserar mig däremot inte; jag har ingen lust att varje år behöva byta ut eller hänga undan kläder beroende på vilken färg eller form som råkar vara inne eller ute just den säsongen. Jag vill ha kläder jag trivs i, som är min stil. Och som håller en hög kvalitet, så att jag kan bära dem år efter år. Kvalitet kostar ofta lite mer – men jag tror det lönar sig i längden.

Kontakt.

E-post: jesper.svensson@liberalerna.se
Twitter: @JesperSv
Instagram: @svenssonsson
Telefon: 0708-15 49 52

Inga kommentarer: