2010-02-19

Onödiga skandalrubriker om sjukförsäkringen

Media har gjort stora rubriker av att många som utförsäkrats från sjukförsäkringen vid årsskiftet fått lägre ersättning än tidigare, trots att regeringen hävdat motsatsen.

Att skriva skandalrubriker om den kritiserade sjukförsäkringsreformen är nog tacksamt ur ett medieperspektiv, men om man lyssnar på vad den ansvariga myndigheten, Försäkringskassan, har att säga så inser man snart att rubrikerna är en aning överdimensionerade.

Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan, konstaterar att det som hänt i januari - den månad siffrorna är hämtade från - är att nästan alla fått den lägsta ersättningsnivån eftersom Försäkringskassan inte hunnit räkna fram den, ofta högre, individuella dagpenningen ännu. Detta kommer justeras nästa månad.

Beskedet är förvisso en klen tröst för dem som tvingas leva på minimibeloppet under februari. Jag hoppas verkligen Försäkringskassan snabbt kan få ordning på sina beräkningsmodeller. Men att kritisera reformen på grund av att bestämmelserna inte tillämpats på rätt sätt känns inte riktigt seriöst.

Läs mer
Mark Klamberg: Alliansens socialförsäkringspolitik främjar både återgång till arbete och trygghet
Rasmus Jonlund: Rädslans politik som slog fel

SvD: Konstigt på gränsen till osannolikt

Läs andras åsikter om socialförsäkring, Försäkringskassan.

Inga kommentarer: