2010-02-02

Birgitta - ett bra och modigt val

Dagen före valet 2006 satt jag, tillsammans med ett gäng andra kampanjarbetare, i Birgitta Ohlssons lägenhet i Vasastan och klistrade kuvert. Det var slutspurten i valrörelsen, Birgittas man Mark hade fixat pastasallad och när 1 500 kuvert var klara gav vi oss ut på Södermalms gator och delade ut Birgitta-material i trappuppgångarna. Någon i kampanjgänget hade fixat listor med portkoder så vi tog oss in lite här och var.

Nu rapporteras det att Birgitta tar över som EU-minister efter Cecilia Malmström. Man ska kanske inte dra för stora växlar på rykten (även om de återges i de stora tidningarna) men om de stämmer så tycker jag att Jan Björklund har gjort ett djärvt och bra val.

Birgitta Ohlsson är inte okontroversiell, inom partiet såväl som utanför. Hon är en stark person som driver sina frågor, även om de ibland går stick i stäv med partilinjen. Och, ibland, mina egna ställningstaganden.

Men ändå: Birgitta är en politisk arbetshäst med imponerande kapacitet och en formidabel kampanjmaskin. Jag uppskattar hennes genuina internationella engagemang, som t.ex. resulterat i ett antal resor till Afrika och stöd för demokratirörelsen i Zimbabwe. Hon är en politiker som berör och väcker känslor, och sådana politiker behövs, även i regeringen. Jag vet att den uppfattningen delas av fler än vi som satt och fixade valmaterial hemma hos Birgitta en septemberlördag 2006.

Om ryktena stämmer och Jan Björklund vågar nominera Birgitta Ohlsson som ny EU-minister så instämmer jag glatt i gratulationskören. Den som vågar vinner!

Uppdatering:
Ryktena stämde: Birgitta Ohlsson är Sveriges nya EU-minister.

Fler åsikter:
Liberati: Birgitta, we love you!!!
Per pladdrar på: Birgitta Ohlsson ny EU-minister?
Runos blogg: Grattis Birgitta!
Linnéa Darells blogg: Visst behöver Sverige en EU-minister
Sebastian Hallén: Grattis Birgitta, Gulan och Karin!
Adam Cewjman: Hoppas Birgitta uppvärderar det europeiska perspektivet!
Seved Monke: Rätt person på rätt plats!
Amanda Brihed: Birgitta Ohlsson ny EU-minister!
Rasmus Jonlund: Birgitta Ohlsson - med EU som vårt viktigaste utrikespolitiska verktyg
Let Me Tell You About Sweden: Birgitta Ohlsson minister!
Carina Bobergs blogg: Birgitta, vår nya EU-minister
Maria Byström: Å, vad jag hoppas Birgitta ska bli EU-minister

4 kommentarer:

Rutochrot sa...

Jag är inte lika förtjust i Birgitta som dig, men man får väl tycka som man vill. Jag tolkar valet mer som en strategi inför valet. Alliansens krassa siffror kräver förändring, Birgitta är onekligen en förändring. Jag kan se Birgitta fylla en roll i en debatt som ingen annan i regeringen klarar av, å andra sidan kan hon förmodligen klanta sig som ingen annan också. I vilket fall blir politiken lite mer intressant att följa.

Silas sa...

Ja, för mig är det helt obegripligt. Maud Olofsson har du redan försvarat. Nu toppar man laget med Birgitta.

Politiken skulle bli mer intressant om man slängde in Markoolio som justitieminister och Linda Rosing som Utrikesminister - men jag tycker ändå inte det vore bra.

Spiken i Allianskistan.

Jesper Svensson sa...

Rutochrot - Birgitta är en politiker som väcker starka känslor och att utse henne till statsråd är självklart lite av ett risktagande. Men jag ser hellre politiker som engagerar än som människor är likgiltiga för.

Silas - Till skillnad från Markoolio och Linda Rosing är Birgitta Ohlsson en väldigt påläst, erfaren och duktig politiker. Jag tror definitivt hon kan bli ett lyft för Alliansen.

Anonym sa...

Det är jättebra med kvinnlig representation bland ministrarna, men jag kan inte låta bli att oroa mig för hennes barn i magen, stress är inte optimalt för gravida magar.