2010-02-14

Arbetslöshet bättre än RUT-avdrag?

Av nyfikenhet följer jag ett par vänsterpolitiker på Twitter, däribland västgöta-sossen Monica Green. Häromdan skrev hon följande:
"Nyamko Sabuni gillar inte att bli påmind om att det är invandrar kvinnorna som utför de hushålls nära tjänsterna"
Nej, det här blogginlägget ska inte handla om särskrivningar. Det ska handla om den skattereduktion för hushålls- och reparationsarbeten, s.k. RUT- och ROT-avdrag, som Alliansen infört.

Enligt en undersökning som organisationen Företagarna publicerade nyligen har avdragen skapat minst 12 000 nya jobb. Detta innebär att för varje krona som betalats ut i skattereduktion så får staten tillbaka mellan 1:50 och 2 kr, tack vare att nya företag startat och svarta jobb har blivit vita.

Vad gäller hushållsarbete, dvs. städning, klädvård, barnpassning m.m., är detta uppgifter som ofta har ganska låga kvalifikationskrav. Tack vare skattereduktionen har nya möjligheter öppnats upp för personer som, t.ex. på grund av begränsade språkkunskaper eller avsaknad av yrkesutbildning, tidigare haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Många utav dessa personer, som tidigare varit tvungna att jobba svart, kan nu få ett "riktigt" jobb med alla de förmåner som en vit anställning medför. Och därutöver den trygghetskänsla det måste innebära att inte längre vara anställd illegalt.

Så frågan är vad Monica Green menar med sitt Twitter-inlägg. Är det dåligt att invandrarkvinnor får jobb? Eller är det dåligt att de utför hushållsnära tjänster? Borde de hellre vara arbetslösa? Jag ställde frågan till Monica Green på Twitter men har inte fått något svar.

Läs mer
Rasmus Jonlund: Reducerat försprång och reducerade skatter
Seved Monke: Avdraget för hushållsnära tjänster har skapat tusentals jobb

Odelberg: RUT-avdraget och lite om rättvisa
Christer Sörliden: RUT igen

Läs andras åsikter om hushållsnära tjänster, RUT-avdrag, skattereduktion, ROT-avdrag, Monica Green.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har du missat det stora ROT-fusket Jesper... Har haft mängder med anonyma anmälningar. Men tror ändå att det är gynnsamt med ROT-avdrag.

Jesper Svensson sa...

Det ROT-fuskas säkert. Men det innebär ju inte att skatteavdraget är dåligt. Däremot kanske man kan fundera på hur det är utformat rent praktiskt/tekniskt.

Munchhausen sa...

Sådana mängder med anmälningar är det inte. Visst är det ett par företag som har plockat ut massa pengar men räknat i procent av utbetalade summor är fusket inte så högt. Sen att folk "anmäler" för att hantverkaren har utfört ett kasst arbete är inte SKV:s bekymmer.

Beklagar att du inte fick jobbet Jesper ;)