2014-03-02

Nya prövningar för Europa

För en vecka sedan beslutade Ukrainas parlament att avsätta president Viktor Janukovytj. Presidenten tog raskt sin tillflykt österut, och lämnade sina egendomar utan bevakning. Ukrainarna tycks ha tagit tillfället i akt att göra det övergivna presidentpalatset till utflyktsmål. Bilderna därifrån berörde mig positivt; de visar glada besökare som ser sig omkring i parken och nyfiket tittar in genom lyxvillans panoramafönster. De ser, men rör inte; bilderna från Ukraina skiljer sig mycket från dem som förmedlades från till exempel Ben Alis eller Gadaffis plundrade palats. Lugnet vid presidentpalatset bådar gott, tänkte jag.

Bild: Konstantin Chernichkin/DN.se
Någon som också tagit tillfället i akt de senaste dagarna är Vladimir Putin, Rysslands president. Hans agerande är dock enbart illabådande. Under förespeglingen att "skydda ryska intressen" har rysk militär i praktiken ockuperat Krimhalvön, en självstyrande del av Ukraina. För närvarande håller ryssarna på och gräver skyttegravar. Hur situationen på Krim kommer att utvecklas är en öppen fråga, men när statsminister Fredrik Reinfeldt nu uttalar att han ser med stort allvar på situationen är det lätt att instämma.

Att än en gång tvingas se hur ett land i Europa utsätts för militär aggression av en granne är mycket sorgligt. Nu vilar en tung börda på makthavare och diplomater att hantera situationen på ett sätt som både sätter stopp för de växande ryska maktanspråken och hindrar att människoliv spills. Hundra år efter första världskrigets utbrott utsätts Europa än en gång för en svår prövning.

Länkar
Anne Applebaum: The pressure is on Ukraine
5 Things You Should Know About Putin's Incursion Into Crimea

Bloggar
Sivert Aronsson (FP): Klent försvar straffar sig
Anders Ekegren (FP): Berlin 1936 Tjeckoslovakien 1938 Sotji 2014 Ukraina 2014
Rasmus Jonlund (FP): Otryggt Kreml väljer åter maktspråk – hade ett annat Ryssland varit möjligt?
Martin Skjöldebrand (FP): Ukraina... igen...

Inga kommentarer: