2012-03-17

Folkpartiet måste utmana kärnkraftsdogmen

Att hålla fast vid sina värderingar är inte samma sak som att hålla sig fast vid sakpolitiska ställningstaganden. Samhället och tekniken utvecklas, och ett parti måste ha förmågan att förhålla sig kritiskt till sin egen politik.

När kärnkraften började utvecklas representerade den framtidstro. En ren, modern och effektiv energikälla. I 1980 års folkomröstning anslöt Folkpartiet sig till linje 2, som innebar att kärnkraften skulle avvecklas "i den takt som är möjlig". Linje 2 (som vann) förespråkade också att samhället skulle satsa på forskning och utveckling av förnybara energikällor och att undvika elproduktion genom olje- och kolkraftverk.


Linje 2 innebar avveckling med förnuft, så att säga. Ändå har Folkpartiet kommit att framstå som ett kärnkraftskramarparti. Det finns förstås en del goda skäl för det. Kärnkraften ger inte upphov till några direkta koldioxidutsläpp och den är förhållandevis säker och pålitlig. Men samtidigt har kärnkraften baksidor. Folkpartiet måste visa att vi tar dessa på allvar.

Framsidan på förra veckans Economist bör mana till eftertanke. "Nuclear energy – the dream that failed", står det. I ett antal fördjupningsartiklar beskriver man hur kärnkraftstekniken blir allt dyrare – en utveckling som verkar eskalera snarare än avta. I ett medellångt perspektiv framstår det helt enkelt som mer ekonomiskt fördelaktigt att ersätta kolkraftverk inte med kärnkraft utan med gas, som bara släpper ut hälften så mycket koldioxid. Eller, som Economist skriver: "In liberalised energy markets, building nuclear power plants is no longer a commercially feasible option: they are simply too expensive."


Det går förstås att vända och vrida på argumenten i oändlighet. Och det är precis vad vi liberaler borde göra. Målet för oss måste vara att skapa förutsättningar för en energiförsörjning som är pålitlig, effektiv och hållbar. Vi får inte bli dogmatiska i fråga om teknikval.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Christoffer Willenfort sa...

JAg skulle vilja sägga att det är dags för liberalerna (och alla andra politiker) att sluta särbehandla kärnkraft.

Börja behandla ALL eltilverkning på samma sätt. Sätt upp regler för utsläpp, miljöpåverkan, säkerhet, försäkringar, handhavande av avfall osv osv. Dessa regler sakall gälla för alla typer av tilverkning och sen släpper vi privata aktörer fria att bygga de varianter som funkar bäst.

/C