2012-03-19

Besvärande feghet i integritetsfrågan

I brottsbekämpningens namn har den personliga integriteten fått stå tillbaka genom ett antal lagar som drivits igenom under den tid Alliansen haft makten i Sverige. Det handlar om den s.k. FRA-lagen, som gav Försvarets radioanstalt utvidgade möjligheter att bedriva signalspaning i svenska kablar. Senare kom IPRED-lagen, baserad på ett EU-direktiv som ger upphovsrättshavare möjlighet att begära ut uppgifter om IP-adresser från internetoperatörer. Nu är datalagringsdirektivet på tapeten. Direktivet föreskriver att ett antal uppgifter om personers kommunikation via tele- och datanäten ska lagras i upp till två år av tele- och internetleverantörerna.

Så 1984!

På onsdag ska riksdagen rösta om datalagringsdirektivet. Formellt sett torde det vara klart – vi är bundna av EU-rätten att implementera direktivet. Det har vi i och för sig varit sedan 2007, och har också blivit fällda av EU-domstolen för vår underlåtenhet att skriva in direktivet i svensk lagstiftning. Jag känner inte till alla turer kring lagen men i ett antal EU-länder, däribland Tyskland, ska konstitutionsdomstolarna ha underkänt implementeringen av direktivet. Det borde finnas grund för att inom EU driva en omarbetning av direktivet. Till dess kan Sverige gott fortsätta trilskas.

Folkpartiet borde, som Sveriges liberala parti, stå upp för människors integritet. Kan Kristdemokraterna förhala beslut som rör deras värdefrågor, homoäktenskap och tvångssterilisering, så borde vi kunna förhala beslut som rör våra värderingsfrågor, om individens frihet. Det är besvärande att vi inte vågat ta den här striden i regering och riksdag. Därtill har vi en rättspolitisk talesperson som inte ens verkar vilja. Det är ännu mer besvärande.

Läs även
Rasmus Jonlund (FP): Datalagringsdubier
Mark Klamberg (FP): Polisens tillgång till lagrade uppgifter
Ulf Schyldt (FP): Konsten att förlora en debatt


Media
AB, AB2, DN, DN2SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Allehanda
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu börjar det pratas om krypteringsförbud också!

Anonym sa...

Nu är det bara SD kvar att rösta på i nästa val. De vill satsa MOT brottslighet, MOT stollig invandringspolitik, MOT dessa integritetskränkningar, FÖR Sveriges bästa.
Skulle rasistiska stollar avstå från att rösta om SD inte fanns? Nänä, men det är inte SD:s fel att de finns!