Jag kom, såg och besegrades.
Det fanns, tror jag, i huvudsak två orsaker till Napsters framgångar. Dels att det var gratis. Men kanske framför allt att det var så bekvämt och enkelt. Skivbranschens gamla affärsmodell, där man förväntades gå till en skivaffär och köpa en cd-skiva för ett par hundralappar, där dessutom hälften av låtarna var sådana man inte gillade, kändes plötsligt hopplöst föråldrad.
De enda som inte insåg det var skivbolagen. I stället för att möta teknikutvecklingen med nya affärsmodeller hyrde de in arméer av advokater för att stämma skiten ur fildelningspionjärerna. Napster knäcktes rätt fort och efterföljaren Kazaa fylldes med defekta musikfiler. Samtidigt fortsatte bredbandsutbyggnaden, vilket skapade förutsättningar för piratsajter som The Pirate Bay – men också för seriösa musiksajter som Itunes och Spotify.
Om skivbolagen i ett tidigare skede insett att slaget om deras gamla affärsmodell var förlorat, och om de varit mindre konfrontativa, hade de kunnat vinna mycket goodwill, sluppit många advokaträkningar och kunnat komma fortare ut på banan med nya, lönsamma affärsmodeller för framtiden.
Mot bakgrund av detta tycker jag dagens nyhet, att teleoperatörerna nu vill blockera Skype, Viber och andra telefonitjänster från mobilerna är häpnadsväckande. Än en gång ägnar sig bjässarna alltså åt att bekämpa ny teknik i stället för att se möjligheterna i den. Kanske är det inte röstsamtal som Telia ska tjäna pengar på i framtiden utan datatrafik, oavsett vad den innehåller? Jag har förstås inget svar på hur telebolagens framtida affärsmodeller ska se ut. Men jag är förvånad att de inte tycks ha lärt något av historien.
1 kommentar:
Häpnadsväckande?
Nej då, telefonbolagen har ju lärt av upphovsrättsmaffian hur man gör.
Ropar efter lagar som gynnar dem själva, eller skaffar teknik som bromsar utvecklingen hos andra.
Fri konkurrens? Icke.
Mer om detta här:
http://lars-ericksblogg.blogspot.se/2012/03/nu-vill-ocksa-telebolagen-stoppa.html
Skicka en kommentar