2011-12-09

Kan en kille vara Lucia?

"Nog måste det finnas några folkpartister som känner sig manade att ta tag i det här och se till att vi granskar de här förlegade traditionerna ur ett genusperspektiv!" skrev en kristdemokratisk landstingspolitiker på Facebook med anledning av en artikel i Sydsvenskan, där en kille i femte klass blivit besviken för att han inte fick vara Lucia.

KD-politikerns inlägg var naturligtvis tänkt som en gliring mot oss folkpartister, eftersom många av oss tycker det är bra – till och med viktigt – att ibland resonera kring könsroller, vilka förväntningar som ställs på killar och tjejer och vad diskriminerande behandlingar kan ge för konsekvenser.

Sankt Lucia?Bild från Linus Fremin.

Och det är klart. Om man lever kvar i föreställningen att familjer enbart består av mamma, pappa, barn och att pojkar är blå och flickor rosa – ja då orkar man väl inte resonera kring om pojkar kan vara Lucia. Antagligen tycker man då inte heller att män kan gestalta kvinnoroller på scen över huvud taget, och håller väl för barnens ögon när vargen tar på sig mormors nattsärk för att lura Rödluvan. Måtte inget rubba de traditionella könsrollerna!

Jag tror inte särskilt många folkpartister tycker det är diskriminerande att en pojke inte får bli Lucia. Men samtidigt tror jag att många skolor skulle göra barnen en tjänst om de vågade föra resonemang kring manligt och kvinnligt och hur killar och tjejer förväntas vara, bete sig och klä sig. Om en kille vill vara Lucia – varför inte? Om en tjej vill vara tomte – varför inte?

För inte så längesedan ansågs det uppseendeväckande när kvinnor klädde sig i byxor. I en del partier verkar man längta tillbaka till den tiden. I Folkpartiet gör vi det inte.

Se även TV4, Jenny Sonesson: Låt även pojkar vara Lucia

Inga kommentarer: