2011-12-16

Arkitekt-Bohlin och Abba-Benny på höga hästar

Under rubriken Striden är inte över berättade SvD igår att initiativtagarna till den s.k. Kulturslussen inte ger upp kampen om att stoppa kommunfullmäktiges beslut om att bygga om Slussen.

Eftersom beslutet inte föll dem på läppen ska det överklagas. "[Politikerna] leker arkitekter fast de inte är utbildade för det", säger arkitekten Jonas Bohlin.


Nya Slussen. Ritad av arkitekter.
Bild: Foster + Partners och Berg Arkitektkontor.

Bohlins resonemang tycks bygga på att eftersom politikerna inte är utbildade arkitekter så ska de inte fatta beslut om sådana här komplicerade saker. Uttalandet är högst anmärkningsvärt. För om de folkvalda politikerna inte ska bestämma hur nya Slussen ska utformas, vem ska då göra det? Ska Jonas Bohlin och hans Kulturslussenkompisar bestämma i stället? På vems mandat då?

Lika tramsig som Bohlin är Abba-Benny Andersson. Han tillhör också Kulturslussen-gänget, som inte fick som de ville. Nu vill han att bilden av honom på Arlanda flygplats tas ner. "Jag har ingen lust att vara reklampelare för en stad som inte kan ta reson", säger Benny. Att "ta reson" innebär förstås att göra som Abba-Benny säger. Till skillnad från att, som Stockholms politiker gjorde, utreda frågan i tjugo år och sedan fatta ett beslut i demokratisk ordning

Jonas Bohlins och Benny Anderssons höga tankar om sig själva leder dem till helt fel slutsatser. I ett samhälle som styrs genom att folket utser sina företrädare i demokratiska val så får man ibland finna sig i att inte få som man vill. Särskilt om man tillhör en så liten minoritet som Kulturslussen. Att då börja gnälla på att politiska beslut faktiskt fattas av politiker, det blir bara patetiskt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med detta är bara att när "folket" och de "folkvalda" ska bestämma den här typen av saker så blir det väldigt lätt "Eurovisionsfestival och Allsång På Skansen" av hela slanten.

pissenisse sa...

@Anonym 11:21

Det där var väl en typisk elitistisk kommentar. Om majoriteten vill ha "schlagerfestival och Allsång på Skansen", ska vi då som inte gillar dessa företelser har rätt att förbjuda majoriteten att beskåda ovanstående arrangemang.

pissenisse betackar sig för ett samhälle där en liten elitgrupp får bestämma över majoriteten.

Anonym sa...

En så stor satsning det är fråga om borde underställas folkomröstning. Heja Benny m fl.

Jan sa...

Först sa Sten Nordin att ett så stort beslut kräver enighet över blockgränserna. Sedan körde han på med ett så dåligt förslag att han tappade hela oppositionen.
Beslutet fattades slutligen med endast 3 procents majoritet efter en kampanj präglad av desinformation. Partipiskan ven ordentligt i ett läge när det räckte med att två ledamöter gick över. Klart att folkomröstning är ett rimligt krav i ett sådant läge.

Jesper Svensson sa...

Jan - På vilket vis menar du att Slussenprocessen präglades av desinformation?

Arkitekt sa...

Jag tror visst att folket skulle klara av att hålla en sådan röstning på en seriös nivå.