2010-06-01

Fair and balanced?

Att diskutera Israel- och Palestinakonflikten är att be om att bli hudflängd. Debatten är oerhört polariserad och utrymmet för nyanser begränsat, vilket framgått inte minst under de senaste dagarnas rapportering om skottlossningen ombord på ett av skeppen i Ship to Gaza-konvojen.

Muf-ordföranden Niklas Wykman var snabbt ute och kallade Ship to Gaza-aktivisterna "nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare". På vänsterkanten påstår Åsa Linderborg att israelerna förvandlat båten till "ett flytande slakthus". Vänsterpartiets Hans Linde kallar Israels regering för "en av vår tids värsta förbrytarregimer". Med den här typen av deltagare i förutsättningarna för ett meningsfullt samtal utomordentligt dåliga.

Erik Laaksos inlägg är mot den bakgrunden befriande balanserat och läsvärt. Mark Klamberg redogör sakligt och likaledes läsvärt för folkrättsliga aspekter på Israels agerande.

Att stå på varsin sida och kasta skit på varandra leder sällan till konstruktiva lösningar. Samtidigt som de flesta debattörer säger sig vilja verka för fredlig samvaro i regionen så ägnar sig många åt just sådan smutskastning. Det är möjligt att de därmed tillfredsställer anhängare i de egna leden. Men huruvida de gör någon insats för freden är ytterst tveksamt.

Läs andra om Israel, Palestina, Gaza, Ship to Gaza, Mellanöstern, Niklas Wykman, Åsa Linderborg, Hans Linde

5 kommentarer:

Silas sa...

OK, men är Mankell då en nyttig idiot, terrorist etc? Eller Israelutrotare? Visst är den större debatten mer polariserad än den kanske nödvändigtvis borde vara - men just den här händelsen borde väl även Israel-vänner kunna vara någorlunda kritiska mot?

Wykmans statement känns rätt rimligt att det kommer reaktioner mot.

Jesper Svensson sa...

Frågan om Mankell är en idiot eller en terrorist får du ställa till Niklas Wykman.

Jag delar din uppfattning att det finns många goda skäl att kritisera Israel i det här fallet. Så var också t.ex. Fredrik Reinfeldt väldigt tydlig i sin kritik i kvällens utfrågning i Politikerpuben.

Anonym sa...

Det blir lite sådär när man ser att du plankar uttryckssätt från andra som bloggat om de folkrättsliga aspekterna. Som läsare blir det ju roligare om man inte läser samma sak på två ställen.

Silas sa...

OK. Jag uppfattade att du i ditt inlägg tog parti för din alliansbroders uttalande, eftersom du inledde med att man "ber om att bli hudflängd" om man ger sig in i debatten, och därefter återgav Wykmans uttalande.

Jag är inte tillräckligt insatt i frågan för att komma med pekpinnar åt andra, men tycker citaten från vänsterkanten som du därefter återger framstår som betydligt mer möjliga att ta till sig än det av Wykman.

Och det är verkligen inte av gammal vana jag tar till mig vänstercitat...

Jesper Svensson sa...

Anonym 22:38 - Jag antar att det är uttrycket "hudflängd" du tänker på? Jag hade förvisso läst Marks text när jag skrev mitt inlägg, men att vi valde samma uttryckssätt var något jag reflekterade över först efteråt, när jag läste hans text igen. Kanske kom ordvalet undermedvetet, det var i alla fall ingen medveten plankning.

Silas - Då har du missuppfattat. Det jag menade var att det är svårt att diskutera den här konflikten eftersom det finns så många - både på höger- och vänsterkanten - som tagit så stark och oresonlig ställning åt någondera hållet. Säger man något som kan uppfattas som stöd åt palestinierna så får man genast skit av Israelanhängarna, och vice versa.