2010-06-08

Ohlys obegåvade elitsatsning

I dagens DN gör Vänsterpartiets ledare Lars Ohly ett av de mest bisarra inläggen i skattepolitiken jag hört på länge. Lars Ohly, som ju annars inte är förtjust i låga skatter, vill sänka skatterna för elitidrottare. "Det gäller inkomster under kort tid", säger Ohly.
Lars Ohly har nämligen, i ett sällsynt ögonblick av klarsynthet, noterat att om en svensk proffsfotbollsspelare flyttar till Danmark så gör han det inte nödvändigtvis för att han utvecklas mer som spelare där utan för att han tjänar mer än dubbelt så bra, utan att det danska fotbollslaget behöver betala mer i lön. Skatten för fotbollsspelare är nämligen lägre i Danmark.

Och det här tycker Lars Ohly är bra. "Elit behövs i idrotten", säger han.

Han får tjäna pengar i Lars Ohlys Sverige.

För en gångs skull sätter Lars Ohly fingret på något viktigt.
Skatterna påverkar människors beteende och arbetsinsats. Alla kan inte, som fotbollsproffset, flytta utomlands för att få behålla mer av sin inkomst. En del kanske då väljer att inte jobba så mycket, eftersom uppemot 60 procent annars försvinner bort i skatt.

Nånstans här återvänder Ohly in i socialismens dimma. När DN:s reporter frågar honom om samhället inte skulle kunna tillämpa samma resonemang på uppfinnare och entreprenörer - nej, då är det plötsligt ett problem att somliga tjänar mer än andra. Den som råkar ha sina talanger i högerfoten kan gärna skattegynnas. Men den som har talangen i händerna eller huvudet - hon kan gott betala. Och Ohly ska snacka om jämlikhet?

Hon får det inte.

Tack och lov tänks det kloka tankar på andra håll i politiken.
Alliansregeringen har under de senaste fyra åren genomfört stora skattesänkningar, som gynnar alla i arbetslivet. Genom jobbskatteavdraget har alla löntagare - fotbollsproffs, börs-vd eller snickare - fått behålla mer av sin lön. Folkpartiet föreslår en sänkning av marginalskatterna, så att den som satsar på sig själv i form av utbildning och hårt arbete inte blir straffbeskattad för det.

Detta är reformer som ger hundratusentals svenskar mer pengar i plånboken och därmed mer makt över sina egna liv. En förmån som Lars Ohly vill att fotbollsproffs ska få åtnjuta, men inga andra.

"Girighet är den av de sju dödssynderna som jag har svårast för", säger Lars Ohly. Frågan är vem som är mest girig; den som jobbar hårt och vill behålla så mycket som möjligt av sin lön - eller den politiker som anser att han har rätt till det mesta av lönen?

Läs även:
Edvin Alam: Vill du göra det svårare för människor att bli rika i Sverige? Gör så här!
Adam Cwejman: Spelar Ohly okunnig?
Carl B Hamilton: Lars Ohlys ystra självmål
SvD: Nej, Lars Ohly är inget spöke. Han finns ju på riktigt

Läs andra om Lars Ohly, girighet, Vänsterpartiet, skatter, jobbskatteavdraget, marginalskatt, värnskatt, Folkpartiet, egenmakt

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ohlys förslag om aktieskatt är inte vidare begåvat heller

http://di.se/Default.aspx?pid=208176__ArticlePageProvider

Anonym sa...

Ett riktigt stolpskott!

Med sådan retorik blir Ohly en stor tillgång för alliansen.

Andreas sa...

Fast det "roligaste" från artikeln var ändå följande:

Fråga från reportern:
Kan inte vissa företagare vara förebilder för andra att skapa egna företag – på samma sätt som i idrotten?

Svar från Ohly:
Den moroten spelar nästan ingen roll. När jag började på SJ tjänade mina chefer mångdubbelt mer. Inte var det någon drivkraft! Skulle alla bli chefer då?

Ohlys bild och erfarenhet av en företagare alltså, ett statligt ägt (monopol)bolag med dess chefer. Tycker det säger allt!

Anonym sa...

Även om Lars Ohlys utspel är stor komik, så är det tragiska att han likväl kan komma att styra Sverige om några månader. Vad säger det om svenska folkets majoritet?