2010-06-19

Mina dikter till brudparet

Det dagsaktuella bröllopet har förvisso fått sin beskärda del (och mer därtill) av uppmärksamhet i media, men även en övertygad republikan som jag tänkte bidra med lite poesi dagen till ära.

Det första alstret, för vilket jag givetvis förväntar mig något slags Kgl. medalj i högblått band, berör de speciella levnadsbetingelser den unge Daniel från Ockelbo kan förvänta sig nu när han äktar en kronprinsessa. (DN berörde temat i en ledare häromdan.)
När senast det begav sig,
var anno sjuttisex
Carl Gustaf fick sin drottning,
och Silvia fick sin Rex.

Nu är det tjugotio
och Vickan står på tur
Att låsa in sin Daniel
i slottets gyllne bur.
Vägen fram till Storkyrkans altare har nu inte varit alldeles spikrak för de unga tu. Enligt Sveriges grundlag (5 § successionsordningen) måste Victoria nämligen fråga både pappa och Fredrik Reinfeldt om lov innan äktenskap kan komma i fråga. Efter att denna, ur allmänmänsklig synpunkt, absurda bestämmelse omtolkats av min storslagna skaldekonst blev resultatet följande.
En vältränad ynglig från landet
till en Höghet höll fram kärleksbandet
Hon sa ”ja” och han knöt
till dess ”vänta” hon tjöt:
”Fråga först kungen och fosterlandet!”
Med detta sagt återstår väl inte så mycket mer än att önska Victoria och Daniel lycka till. Jag hoppas de får leva länge tillsammans och att vi snart inför republik i Sverige så att de blir lika fria som alla andra brudpar i vårt vackra land.

Läs andra om kronprinsessbröllopet, Victoria och Daniel, republik, monarki

3 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Ordgaller

Gäst hos väderleken

Poétudes

Single Swingle

Fremde Gedichte

- M v h,
Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Ja! Och avskaffa alla högtidsdagar. Bort med julen. Inför tio-dagarsvecka. Byt ut all konst i offentlig miljö mot bilder på folkvalda politiker, naturligtvis i samma proportion som de är representerade i folkliga val! Avskaffa gatunamn med historisk anknytning.

Go, go, go - rensa ut det gamla unkna - in med det nya friska!
/Svante

Jesper Svensson sa...

Svante - Det är djärva förslag du lanserar, lycka till i den kampen!

Själv är jag mycket historieintresserad och uppskattar t.ex. gatunamn med historisk anknytning. Vårt nuvarande statsskick skulle jag gärna förpassa till historien. Det är en rest från den tid när Sverige inte var en demokrati och när vissa människor ansågs mer värda en andra. Monarkin hör hemma på ett museum, inte i grundlagen.