I dagens SvD publicerades en lista över vilka av veckans artiklar som blivit mest ombloggade. Det visade sig att alla fyra i toppen handlade om skatteavdraget för hushållsnära tjänster, RUT. Efter mycket vånda har nämligen de rödgröna nu beslutat sig för att avskaffa detta populära skatteavdrag om de vinner valet i höst.
Det har ironiserats lite över att RUT-avdraget är populärt även bland socialdemokratiska toppolitiker, trots att de nu vill avskaffa det. Själv tycker jag inte att det är så mycket att yvas över; för att använda Johan Norbergs ord: "Det är som att påstå att jag hycklar när jag köper Svenska Dagladet och därmed drar nytta av ett presstöd som jag ogillar."
Det man möjligen kan hoppas är att de S-toppar som använder hushållsnära tjänster reflekterar över varför det är så viktigt att deras parti driver ett avskaffande av en reform som hjälper många med det berömda livspusslet och, framför allt, bidrar till att svart arbete blir vitt och otrygga jobb blir trygga anställningar i en bransch som tidigare präglats av motsatsen.
Ändå kan jag tycka att det är lite uppseendeväckande att RUT blivit en så otroligt laddad fråga. Skatteavdrag för tjänster har ju funnits tidigare under socialdemokratiska regeringar i form av ROT, och de tjänster som utförs inom RUT-avdraget är till viss del sådana som redan idag tillhandahålls inom kommunernas hemtjänst.
Det verkar alltså inte vara tjänsterna i sig det är fel på. Vad är då felet? Att människor anlitar RUT-jobbare när de själva anser att de behöver, och inte efter prövning av en kommunal byråkrat? Att staten gör en satsning för att personer som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden ska kunna ta sig över tröskeln?
Jag gissar att det är ideologiska skygglappar som av någon anledning ställer till det för de rödgröna. I någon mån är det förstås inte märkligt att ideologin för företräde framför en valvinnande politik. Lite beklagligt, dock, att det är Lars Ohly som fått vara chefsideolog i den här frågan. Det är ju inte utan att man blir lite nyfiken på i vilka andra frågor som S och MP ska dansa efter hans pipa.
Läs även:
Rasmus Jonlund: RUT-avdraget i väljarnas vågskål
Christer Sörliden: Tack för beskedet
Maria Byström: Favorit i repris: Polskan och den rike
Shane Whaley: Mona Sahlin, Lars Ohly and Maria Wetterstand would put household service workers in a RUT
Annika Beijbom: Bättre lite skit i hörnen än...?
Anna Lundberg: RUT blir en valfråga
Linnéa Darell: Så vann då Lars Ohly över RUT
Mark Klamberg: Både RUT och ROT riskerar att ryka
Carina Boberg: Vänster har nu bestämt hur de rödgröna ska ha det när det gäller RUT/ROT
3 kommentarer:
EN sak är ju att RUT-avdraget inte direkt skapar höglönejobb, dessutom är det tydligen ganska ofta deltidsjobb. Men iom att man fördyrat A-kassan och medlemsskap i facket, så är det väl fler som kan tvingas ta dessa låglönejobb.
Nej, det är riktigt att RUT inte direkt skapar höglönejobb bland "RUT:arna". Det är nog heller inte syftet. Däremot kan RUT skapa bra lågtröskeljobb för personer som av olika skäl har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Därmed torde deras möjligheter att skaffa andra, bättre betalda jobb, förbättras.
Sen ska vi inte glömma att de personer som använder RUT-avdraget tillskapar sig mer tid, tid som kan användas till att arbeta mera och därmed bidra till tillväxten, vilket i förlängningen gynnar hela samhället.
ja, framtiden får utvisa vem som får rätt. Finns det nån forskning/undersökning som säger att lågtröskeljobb är en språngbräda till bättre betalda jobb?
Tillväxten kommer in där på ett hörn också. Hur länge kan vi ha en ekonomisk tillväxt förresten (i evighet?), långsiktig ekonomisk tillväxt som vårt samhälle är beroende av? Särskilt iom att peak-oil kan vara nära förestående...Vi är rätt beroende av relativt billig olja för vår nuvarande ekonomiska modell.
Skicka en kommentar