2009-04-06

Uppryckning önskas bland de små blå

I veckan publicerades en rätt omtumlande opinionsundersökning från Demoskop, där Moderaterna plötsligt blivit Sveriges största parti. M fick 35,5 procent av väljarsympatierna jämfört med S, som fick 30,9 procent.

För oss som tror och hoppas på en Alliansseger i valet 2010 är det med blandad förtjusning man tar del av den här undersökningen. Den visar nämligen också att KD och C halkar ur riksdagen, och med totalt 42,8 procent för M och Fp så sitter regeringsmakten löst.

Att KD tappar mark är förståeligt. Partiet står ganska långt ifrån överiga borgerliga partier i sin profilfråga, familjepolitiken, och har haft svårt att få gehör i regeringen. Partiet framstår därmed som ganska menlöst. Den grånande skaran kärnväljare lär inte vara nöjda och några lyckade utspel för att locka nya sympatisörer har KD heller inte lyckats prestera under mandatperioden.

Centerns kräftgång är mer förbryllande. Med anledning av lågkonjunkturen har det ju varit en hel del fokus på Maud Olofsson och hennes näringsdepartement. Sådant brukar ge utdelning i mätningarna. Men inte den här gången, tydligen. I stället är det bara Firma Reinfeldt & Borg som lyckats dra växlar på finanskrisen.

Detta är en smått oroväckande utveckling, eftersom Alliansen även i valet 2010 lär behöva alla fyra partierna i riksdagen för att kunna fortsätta regera. Det är hög tid för Fp, C och KD att rycka upp sig och presentera sig som attraktiva alternativ till S och M.