2009-04-20

Citatet

"Kriminella ska sitta i fängelse, inte i regeringen."
Valslogan från Helen Zille, oppositionspolitiker i Sydafrika (SvD den 20 april).

Det kommande sydafrikanska valet har många spännande komponenter. Det statsbärande partiet, ANC, har en ny ledare, Jacob Zuma, som varit anklagad för våldtäkt och korruption. Och som dessutom tycker att en dusch efter samlaget räcker för att skydda mot hiv. Han framstår därmed som ännu mera ignorant i hiv/aids-frågan än sin företrädare Thabo Mbeki, vilket måste betraktas som en prestation. Han stödjer sig dessutom mer på vänsterfalangen inom partiet, inte minst det nästan militant socialistiska ungdomsförbundet, vilket gör att han även i övrigt utgör en potentiell risk. Mbeki var ju åtminstone marknadsliberal.

En joker i leken är Cope, en utbrytarrörelse ur ANC. Har Cope några chanser att ta udden av ANC:s alltmer skadliga maktdominans? Och kan Helen Zille och hennes kollegor i DA skrälla i Kapprovinserna, och därmed hindra ANC:s planer på att ändra grundlagen?

Det framstår mer och mer som att Sydafrika står inför ett vägval. Ska landet gå i Robert Mugabes fotspår och bli alltmer auktoritärt och ofritt? Eller kommer Sydafrika även i framtiden att vara ett föredöme för övriga afrikanska länder? På onsdag vet vi mer.

Inga kommentarer: