2009-04-02

Poker-kväll med wallenbergare

I går afton bjöd Svenska Handelskammaren på wallenbergare i dubbel bemärkelse. Dels i form av köttfärsbiff med ärtor och potatismos, dels i form av Peter "Poker" Wallenberg, som stod till förfogande för en brokig skara bloggares frågor.

Poker och Peter (Egardt, vd för Handelskammaren)

Diskussionen var livlig och Wallenberg var öppenhjärtig. Själv tog jag bl.a. upp frågan om varför så få företagare syns i den mediala debatten. Varför är det ingen Wallenbergare som bloggar?

Jag vet att somliga (t.ex. likaledes närvarande bloggaren Dick Erixon) inte tycker att näringslivsaktörerna behöver spela politiker. Och det har han rätt i, på ett principiellt plan. De ska såklart i första hand lägga energi på att göra bra business.

Min utgångspunkt är pragmatisk. Jag vill ha ett samhälle där näringslivet är så fritt från regleringar som möjligt. Men för att nå ditt måste också näringslivet åtnjuta förtroende i samhället. Alla typer av "skandaler" riskerar att rasera ett sådant förtroende; följden av det blir att näringslivsfientliga attityder vinner mark. Och då är vi illa ute.

Jag tror att om fler "vanliga" företagare vågade synas i debatten så skulle näringslivet ses som självklart av allt fler. Dagens metoder, med debattutspel från Svenskt Näringsliv, riskerar att befästa bilden av näringslivet som något "där uppe" som inte är en angelägenhet för folket i stugorna. Men inget kan ju vara mer fel. Och därför blev jag så glad när jag idag läste ett inlägg på Newsmill där Pär Lärkeryd, som är vd i ett verkstadsföretag, berättar hur LAS-reglerna tvingar honom att säga upp kvinnlig personal och därmed cementera könsobalansen i hans bransch. Inlägget är förvisso sponsrat av SN, men ändå: All heder åt Pär Lärkeryd. Hoppas han får många efterföljare.

Poker Wallenberg verkade dock måttligt sugen på att börja blogga. Han förhörde sig dock om hur man gör. Och han hade läst våra bloggar. Så kanske, kanske, vågar man hoppas på en Wallenblogg?