2009-04-16

Borg håller i pengarna

Regeringen har presenterat sin vårbudget och Anders Borg har inpräntat att konjunkturläget är allvarligt. Thomas Östros är förstås missnöjd, liksom hans "kompisar" i den rödgröna röran. Det är ungefär vad man kan förvänta sig.

Desto roligare då, att de flesta ekonomer tycks uppskatta finansministerns varsamhet med budgetmedlen. John Hassler, professor i nationalekonomi, gillar att regeringen är försiktig. KI:s gd Mats Dillén har förståelse för att Borg vill vänta med stora satsningar till höstbudgeten. Robert Bergqvist på SEB tycker att regeringens åtgärder är "en rimlig och klok strategi".

Så här skriver SvD:
När OECD i mars bedömde de 30 industriländernas krispaket hamnade Sverige strax under det vägda genomsnittet sett till omfattningen av beslutade finanspolitiska insatser, skriver regeringen i budgeten.

–De nya åtgärderna kommer att flytta Sverige högre upp på rankingen, konstaterar David Turvey, OECD:s Sverige-analytiker som igår gick igenom budgeten.
Anders Borgs budget är inte den mest publikfriande som presenterats. Det är nog det som känns betryggande. Det hade varit värre med en regering som, à la Östros, gödslade med lånade pengar.

(OECD:s Sverigeanalys för 2008 kan man förresten läsa här. Det har runnit en del vatten under broarna sedan den publicerades men många slutsatser är fortfarande aktuella.)

Inga kommentarer: