2009-04-08

Hon har faktiskt mördat en polis

Annika Östberg har fått komma till Sverige. Och tidningarna är alldeles till sig i trasorna. Det är nästan som om Moder Teresa bestämt sig för att borsta av sig de tre skovlarna mull och återvända till jordelivet.

Först och främst: Jag missunnar inte Annika Östberg att få sitta av resten av sitt straff i svenskt fängelse. Och jag klandrar henne absolut inte för att kämpat för detta.

Men varför denna hype? Varför engagerar sig hela medie-Sverige i Östberg-fallet? Hon är ju inte direkt någon Dawit Isaak som suttit oskyldigt fängslad av en skurkregim. Hon har hjälpt till att mörda en polisman, ett oerhört grovt brott. Hon har fått sitt fall prövat i en civiliserad rättegång och befunnits skyldig.

Inte heller har hon hållits inlåst under inhumana förhållanden. Den amerikanska fångvården håller kanske inte hotellstandard, men det är å andra sidan heller ingen thailändsk kackerlacksjordhåla hon försmäktat i.

Jag tycker amerikanernas hållning är helt rimlig. Låt säga att Tony Olsson eller Jackie Arklöv bad att få bli förflyttade till ett land vars fångvård förmodligen skulle släppa ut dem efter ett par år. För mig är det inte självklart att Sverige borde sända iväg dem (även om vi antar att det fanns något slags ömmande skäl).

Det finns helt enkelt vissa brottslingar vars gärningar är såpass allvarliga att en alltför förmånlig behandling av dem uppfattas som stötande. Polismördare hör till den kategorin.

Uppdatering 9/4: Nu har medieforskarna också reagerat.

7 kommentarer:

Anonym sa...

hennes kille mördade, inte hon

Jesper Svensson sa...

Jo jag vet att jag kortat ner rubriken lite, hon fälldes ju bara för medhjälp. Men det förändrar inte så mycket.

Anonym sa...

Menar du att medhjälpsbrottet är så grovt att de 28 år hon redan suttit inte räcker?

Jag kan dock hålla med att medias hållning är lite konstig, det känns som de egentligen vill anordna ett TV-sänt allsångsmottagande under ledning av Anders Lundin. Hon har dock inte vunnit OS, inte sluppit ifrån Farc-gerillan, utan är en dömd fånge som tillåts avtjäna resten av straffet i Sverige.

Jesper Svensson sa...

Hon har begått brottet i USA, där straffen är hårdare. Det kan man tycka vad man vill om men hon har begått brottet där och då får hon också ta konsekvenserna där.

Men nu var inte det poängen med mitt inlägg. Poängen var att ifrågasätta detta sanslösa medieståhej som uppstått kring hennes hemkomst. Det är väl kul för henne liksom, men ska 8 april bli allmän flaggdag nu eller vad?

Andreas sa...

Vad jag har läst så dömdes Annika för "first degree murder", var är medhjälpet där?? Enda som troligtvis räddade henne från dödsstraff var att hon erkände.

När man har läst hur morden gick till låter det också logiskt. Skriker bara "i samförstånd" om det hela. Bl. a. så drog hon medvetet till sig offrens uppmärksamhet i rätt ögonblick, snubben kunde därmed lättare skrida till verket. Vid den efterföljande polisjakten med tillhörande skottlossning hjälpte hon dessutom till att ladda om hans vapen.

Hur var det med polismorden i Malexander?? Vad jag kommer ihåg visste man inte vem som gjort vad vid tillfället, alla tre dömdes dock ändå för mord. Spelade alltså ingen roll vem som egentligen hade avlossat de dödande skotten. Det ansågs ha utförts tillsammans och i samförstånd.

Sedan blir inte min åsikt om henne bättre, tvärtom, när man betänker att hon även bl. a. har dömts för dråp innan detta hände.

Denna politiska och mediala särbehandling av henne gör mig illamående. Hon är ingen Dawit Isaak direkt. Enligt mig är hon som vilken dömd återfallsförbrytare som helst. Har dock suttit fängslad väldigt länge men det är fullt rimligt med tanke på brottet hon dömts för och i vilket land.

Siffran över antal svenskar fängslade i utlandet bör i dagsläget vara en bra bit över hundra. Varför engagerar sig inte politiker och media i alla dom?? Varför just Annika Östberg av alla?

Sverige är ett bra konstigt land ibland....

//A

Ps. Vill reservera mig för fel i källor (dagstidningar/internet) + att jag inte är speciellt insatt i brottmålsjuridik .Ds

Friskytten sa...

Ibland låter det som om en svensk (och särskilt om det är en kvinna) automatiskt är oskyldig om hon blir dömd utomlands. Annika Östberg har befunnits skyldig och vad jag förstår så är det ingen diskussion om vad som hände i samband med morden.

Sedan kan man ju alltid diskutera hur lång tid det ska gå för att man har sonat sitt brott. Och om alla brott kan sonas, eller om livstid faktiskt ska vara livstid ibland.

friskytten.blogg.se

disa sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色