2007-08-12

Sahlin trampar i gamla hjulspår

Mona Sahlin, partiledare för socialdemokraterna, har sommartalat i Stockholmsförorten Botkyrka. Talet innehöll sju löften för en "bättre framtid" i förorten. Talet innehöll en blandning av halvsympatiska idéer och populistiskt lull-lull (renovera miljonprogramshusen, fler ungdomsgårdar, äldrevård på eget språk och utbyggd kollektivtrafik) men det enda förslaget som verkligen kan leda till en vitalisering av de utsatta områdena var en rip-off från Alliansens politik: Mona Sahlin vill satsa på en utbyggnad av nystartsjobben.

Sorgligt nog har socialdemokratin svårt att komma ur gamla hjulspår. Botkyrkabon Alex Bahamondes sätter fingret på detta i SvD idag:
"Det är helt okej att hon vill satsa på förorterna, men hon borde peppat oss att göra mycket av jobbet själva."
Helt rätt. Men vart skulle socialdemokratin ta vägen om människor helt plötsligt fick möjlighet att skapa sin egen framtid? Hela arbetarrörelsens affärsidé är ju liksom att staten ska fixa allt och att de arma skattebetarna passivt ska ta emot de nådegåvor mamma staten fördelar. Synd att Sahlin inte vågar ta ett steg utanför de intrampade hjulspåren.

Inga kommentarer: